Ultima actualizare: azi, 11:14

Locale

Chiar dacă totul este în regulă

cancer-sanAi grija de corpul tau si urmareste orice schimbare. Informeaza-te cum sa iti examinezi sanii pentru a depista noduli. Spala-te cu un sapun delicat, neparfumat, incearca sa porti numai chiloti de bumbac, iar daca observi orice fel de umflaturi anormale, orice scurgere, orice roseata, du-te la doctor.

 Nu recurge la spray-uri si spalaturi intime

Intai si intai, nu ai nevoie de ele si in al doilea rand modifica delicatul echilibru al PH-ului vaginal (al aciditatii vaginale), putand conduce la infectii precum candida. Daca ti-e teama ca mirosi, fa regulat dus, foloseste un sapun delicat si desuuri de bumbac. Nimic mai simplu.

 Controleaza-te ginecologic si fa-ti frotiuri Pap in mod regulat.

Daca esti activa sexual, du-te la doctor ori de cate ori observi ceva deosebit, iar daca nu, odata la sase luni. Probabil ca ti se va recomanda un frotiu Pap semestrial sau anual. Nu doare si avantajele sunt enorme: se detecteaza din vreme nu numai cancerul cervical dar si modificarile celulare cauzate de infectii pe care nu stii ca le ai.

Mai intai doctorul iti va examina vizual organele genitale, apoi prin palpare va verifica daca sunt inflamatii sau dureri. Apoi va folosi un specul ca sa-ti examineze cervixul si un tampon de vata, ori o “perie cervicala” ca sa “razuiasca” usor niste celule din zona cu pricina. Proba este trimisa apoi la laboratorul de anatomie patologica pentru depistarea celulelor anormale.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.