Ultima actualizare: ieri, 20:44

Totul despre sex

Sarcina extrauterină

sarcinaEste vorba despre o sarcina care se dezvolta in afara uterului. Acest lucu se intampla  in aproximativ 1% din cazuri. Tuburile falopiene sunt cel mai obisnuit loc de fixare a ovulului, dar uneori sarcina se poate dezvolta in ovare sau, in cazuri extrem de rare, in cavitatea abdominala.

Semnele unei sarcini extrauterine

Apar de obicei la doua saptamani de la data la care trebuie sa-ti vina ciclul.

–        sangerarea usoara sau abundenta, circa o zi, dupa care sangerarea se inrautateste. Uneori, primul semn este chiar hemoragia foarte abundenta.

–        Dureri in zona pelviana, care, asemeni sangerarii, pot varia de la o usoara stare de disconfort la o durere spontana si acuta.

Daca manifesti oricare dintre cele doua simptome si crezi ca s-ar putea sa fii insarcinata, trebuie sa mergi imediat la doctor.

Diagnosticul

Daca ai cea mai mica banuiala ca ai putea avea o sarcina extrauterina, ar trebui sa iti faci un test de sarcina si o ecografie vaginala cu ultrasunete.

 

Este periculoasa?

Este periculoasa deoarece pe masura ce se dezvolta fatul, este afectat tubul falopian care ar putea sa se rupa brusc, provocand hemoragie abundenta si severa care iti poate pune viata in pericol. Exista inca femei in lumea intreaga care mor din cauza unei simple sarcini extrauterine.

 

Ce este de facut?

Daca sarcina este diagnosticata din timp, fatul poate fi distrus prin injectarea unui medicament numit metrotrexat, deci fara sa fie nevoie de operatie. Dar daca sangerarea este foarte puternica, singura optiune este operatia de urgenta pentru inlaturarea fatului si chiar extirparea tubului falopian care a fost afectat. Din pacate, orice sarcina extrauterina este o sarcina pierduta. Nici un doctor nu a reusit  pana acum sa mute bebelusul in uter, pentru a se dezvolta sanatos.

 

Remedii alternative

Nu exista astfel de optiune, sarcinile extrauterine trebuie tratate urgent de catre doctor.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.