Ultima actualizare: azi, 09:56

Locale

Spitalul Judeţean va avea aparat de radioterapie, într-un an şi jumătate

Dan Cojoc, Eugeniu Avram (11)Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Dan Cojoc, a anunţat astăzi că Spitalul Judeţean Satu Mare a fost cuprins într-un important proiect al Ministerului Sănătăţii, prin care va fi dotat cu un modern aparat de radioterapie, necesar celor 8.700 de bolnavi de cancer din judeţ care se tratează în alte părţi.

Dan Cojoc a ţinut să precizeze că această mare realizare se datorează bunei colaborări dintre Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului, care au făcut demersuri pentru includerea judeţului Satu Mare pe lista Ministerului Sănătăţii, deoarece iniţial nu a fost. Dacă aparatul va fi achiziţionat de către Minsiteurl Sănătăţii, printr-un proiect al Băncii Moondiale, Consiliul Judeţean va suporta cheltuielile pentru asigurarea spaţiului şi construcţiei necesare.

Potrivit acestuia, prima etapă se apropia deja de final. Aceasta prevede găsirea unei echipe de specialişti care să lucreze cu noul aparat, fiind doi medici din Baia Mare care vor veni la Satu Mare după instalarea noului aparat. Următoarea etapă este pregătirea licitaţiei pentru achiziţionarea aparatului.

Managerul Spitalului Județean, Erica Venemozer, a afirmat că în termen de patru luni după stabilirea echipei va avea loc licitația pentru achiziționarea aparatului ce va fi montat în curtea interioară a Spitalului Vechi. Practic trebuie construit un buncăr, după cerinţele firmei care furnizează aparatul, estimat la şase milioane de euro. Montarea aparatului durează aproximativ şase luni, Erica Vnemozer estimând că într-un an, un an şi jumătate acest aparat de radioterapie va fi funcţional Satu Mare.

Conform datelor prezentate, în judeţ sunt 8700 de persoane care necesită tratament prin radioterapie. În momentul de faţă bolnavii de cancer trebuie să se deplaseze în Cluj sau Debrecen pentru tratamente iar termenii de programare ajung până la patru sau şase luni, mult prea târziu pentru unii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.