Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Ziua Internațională a Holocaustului, marcată la Satu Mare

comemorare evrei (18)Ziua Internațională a Holocaustului şi a împlinirii a 70 de ani de la eliberarea din 27 ianuarie 1945 a lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost comemorată astăzi la Satu Mare. Șase candele au fost aprinse în memoria celor 6 milioane de evrei nevinovați care și-au pierdut viața în acea perioadă tragică.

Comemorarea a avut loc la monumentul victimelor din curtea Sinagogii Mari, unde numeroșii participanți sătmăreni precum și oficialități sătmărene au asistat la slujba religioasă evreiască, după au depus jerbe la monumentul celor 18.000 de evrei deportați din Satu Mare în lagărele morții. Totodată, cei prezenți au aprins lumânări și au depus pietre pe monument.

Președintele Federației Comunității Evreiești Satu Mare, Nicolae Decsei, a declarat că în memoria celor 6 milioane de evrei exterminați, astăzi s-au depus pe monument șase candele aprinse, reprezentând fiecare un milion de vieți nevinovate pierdute în această perioadă tragică.

Din cei 18.000 de evrei sătmăreni care au fost deportați în lagărul de concentrare nazist, două sătmărence sunt în viață, Katalin Zelig și Kaufmonn Rozsa. Katalin Zeling în vârstă de 88 de ani a fost prezentă astăzi la momentul religios fără a fi menționată de către organizatorii acestui eveniment.

Ziua internațională a Holocaustului a fost marcată astăzi și la Muzeul Judeţean Satu Mare, unde a avut loc un simpozion pe tema tragediei Holocaustului şi implicaţiile sale pe plan local şi internaţional. La eveniment au fost prezenți zeci de sătmăreni interesați de acele momente tragice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.