Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Adrian Ştef speră să demareze construirea noii Biblioteci în acest an

Adrian StefCheltuielile lunare cu sediul Bibliotecii Județene Satu Mare precum și problemele cu care s-a confruntat conducerea Consiliului Județean în privința locației au fost aduse în discuție astăzi de către președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, la prezentarea bilanțului biblioteci. Lunar, Consiliul Județean plătește 10.000 de euro + TVA chirie societății Federalcoop, fapt pentru care conducerea a întreprins demersuri pentru construirea unui sediu adecvat Bibliotecii Județene, pe strada Kogălniceanu, proiectul fiind pe lista de investiții prin PNDL a Ministerului Dezvoltării.

Potrivit președintelui CJ, proiectul a fost acceptat în Programul Național de Dezvoltare Locală și urmează să fie semnat de către Ministerul Dezvoltării, iar anul acesta speră să se finalizeze proiectul tehnic și să se dea drumul la licitația pentru atribuirea construcției.

Mai mult, Adrian Ștef a precizat că a solicitat Primăriei să demoleze clădirea care se regăsește pe acel spațiu și care este în patrimoniul Consiliului Local, pentru a mai face un pas în acest demers.

Referitor la activitatea desfășurată pe parcursul anului 2014 de Biblioteca Județeană Satu Mare, directoarea instituției, Lacrima Istrăuan, a declarat că au reușit să realizeze o serie de cursuri de inițiere în internet și de utilizare a calculatorului pentru vârstnici dar și o serie de ateliere pentru dezvoltarea abilității practice a copiilor.

De asemenea, un alt mare obiectiv realizat și menționat de către directoare, este asigurarea sustenabilității programului Biblionet, proiect prin care au pus la dispoziția utilizatorilor calculatoare pentru a se informa în ceea ce privește bazele de date din cadrul bibliotecii. Mai mult, în anul 2014 au reușit să achiziționeze cu sprijinul Consiliului Județean două vitrine securizate pentru valorile pe care le deține biblioteca și care să poată fi prezentate în diferite expoziții.

În cursul anului trecut, Lacrima Istrăuan a precizat că s-au organizat 160 de evenimente și 250 de expoziții, iar numărul de vizitatori a crescut față de anul 2013 iar în ceea ce privește activitatea celorlalte biblioteci din județ, a afirmat că o parte din biblioteci funcționează foarte bine, unele mai puțin, fapt pentru care instituția le va sprijini. Pe teritoriul Județului Satu Mare sunt 55 de biblioteci comunale, 4 biblioteci orășenești și o bibliotecă județeană.

Obiectivul bibliotecii pe anul 2015 este acela de înnoire etapizată a bazei IT cu echipamente configurate corespunzător cu exigențele activităților de bibliotecă și cu sisteme de operare integrate. Ca urmare, organizarea unei campanii de informare prin școli și licee pentru promovarea facilităților ce le oferă modulul WebOpac al softului TinRead (servicii la distanță: consultarea bazei de date, creare cont utilizator, prelungirea termenului de împrumut, rezervări de titluri, crearea de liste cu preferințe, bibliografii și recenzii).

Biblioteca Județeană Satu Mare are 35 de angajați iar venitul din taxe şi penalități este de 5.950 de lei, pe anul 2014.Lacrima Istrauan 

 

 

7 comentarii

  1. cititor Răspunde

    Cea mai slaba (nu la kg) directoare din istoria Bibliotecii. Saraca e habarnista, cred ca nu știe ce i se întampla, nu știe cu ce se mănâncă acea funcție, cu toate ca se vede că-i plac gustările.

    Clar, ca e o adevărata devoratoare de … shaorma

  2. Ionica Răspunde

    Asta e marea autoare de carti scrise cu Corneanu, profesorul si istoricul analfabet?
    Vai, vai unde a ajuns tara asta? Numai de jigodii avem parte

  3. plânsu Răspunde

    Vai de bibliotecă, pe mâinile cui a ajuns! Cred ca femeia asta habar nu are de instituția asta!
    Chiar, nu merită un pic de noroc, Biblioteca Județeană?

  4. adina Răspunde

    Ma bronzez ,ma distrez,banii din gunoaie intra asa ca hai la Maiamii pe zeci de mii de euro platiti de satmarenii fraieri care m-au ales primar.

  5. toma Răspunde

    Ștef promite de atîția ani că face bibliotecă! Nimeni nu mai crede nici un cuvînt din ce spune el.

    • vasi Răspunde

      Auzi ba Fan toma, tu ai impresia ca bati din palme si apare biblioteca?? ia treci si fa tu ceva ca de din astia care bat la tastatura pentru 2 lei suntemi satui

  6. atom Răspunde

    O bibliotecă judeteana este o investiție enormă. Pe vremea lui csehu era încuiată, chiar și cea închiriată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.