Ultima actualizare: azi, 15:02

Locale

A apărut Ordonanța privind Loteria fiscală. Cum poți primi un produs fără să-l plătești

imagesÎn Monitorul oficial de vineri, 30 ianuarie 2015, a fost publicată ordonanța de aprobare a loteriei bonurilor fiscale, loterie la care participă bonurile fiscale deținute de persoane fizice rezidente și nerezidente, atestând cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României. Pot participa la aceasta loterie, bonurile fiscale emise în luna calendaristică anterioară organizării extragerii. Extragerile se realizează în prima duminică de după data de 15 a fiecărei luni pentru luna anterioară. Prima extragere va avea loc a doua zi de Paște (13 aprilie) și va dispune de un premiu de 1 milion de lei.

Potrivit noii reglementari introduse de OG nr. 10/2015, un operator economic are obligatia sa emita un bon fiscal conform reglementarilor in materia caselor de marcat fiscale, daca refuza emiterea si inmanarea bonului fiscal catre client, acesta are dreptul sa beneficieze de bunul achizitionat fara sa plateasca contravaloarea lui. Operatorii economici vor afisa vizibil obligatia clientului de a solicita bonul fiscal si dreptul acestuia de a nu plati produsul/serviciul daca nu i se elibereaza bonul fiscal.

Aceasta prevedere este dificil de aplicat intrucat clientul de regula plateste marfa mai intai si abia apoi primeste bonul fiscal. Daca acest bon nu ii mai este inmanat, e dificil de crezut ca va obtine restituirea banilor .  

 Principalele prevederi ale a O.G.10/2015:

 Loteria bonurilor fiscale poate fi organizata si ocazional, cu ocazia sarbatorilor legale, in situatia in care in doua luni consecutive nu exista castigatori sau in alte situatii stabilite prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice.

Extragerile bonurilor fiscale castigatoare se organizeaza de Compania Nationala Loteria Romana si sunt publice.

Extragerile se efectueaza sub supravegherea unui reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, unui reprezentant al ANAF si a unui reprezentant al Loteriei Romane.

Rezultatul extragerii se consemneaza intr-un proces verbal, ce se va afisa in termen de 24 ore de la comunicare, pe site-ul ANAF pentru o perioada de cel putin 30 de zile.

Revendicarea premiilor de catre persoanele ale caror bonuri fiscale au fost declarate castigatoare se face in termen de maxim 30 de zile de la data extragerii, sub sanctiunea decaderii in cazul depasirii acestui termen.

Pentru persoanele fizice, sumele castigate sunt asimilate veniturilor din premii, conform art. 75 din Codul fiscal.

Plata premiilor se face de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.

Pentru anul 2015, prima extragere lunara va avea loc in luna iulie 2015, iar pana in data de 30 martie 2015, Ministerul Finantelor Publice va emite instructiuni de aplicare prin ordin.

Sursa: economie.hotnews.ro

 

Un comentariu

  1. isarescu Răspunde

    mai multe bonuri, mai multe sanse de castig! din martie cumpar mac la bucata (bob) si cer bon fiscal pe fiecare. sa vad care nu-mi da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.