Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Numărul elevilor consumatori de droguri, în creștere

Camelia IacobTot mai mulți tineri sătmăreni ajung la secțiile de urgență după consumul de etnobotanice. Această problemă legată de consumul de droguri, în special de etnobotanice, de către elevii sătmăreni, a fost discutată astăzi în cadrul unei ședinţe dedicată prevenirii şi combaterii consumului de droguri în şcolile din Satu Mare, la care au participat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, conducerea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare şi directorii unităţilor de învăţământ din judeţ. 

Camelia Iacob, şefa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, a transmis în cadrul ședinței de astăzi că sunt foarte mulții tineri consumatori de droguri în Satu Mare, fără ca să dea un număr exact. Aceasta a menționat că la secțiile de urgență se înregistrează în fiecare lună cel puțin două cazuri de consum de etnobotanice și părinți îngrijorați care se adresează CPECA deoarece nu pot să își forțeze copiii să meargă la tratament.

S-au identificat în ultimul timp foarte mulți tineri cu acel consum de etnobotanice, tineri care au ajuns din cauza consumului, la secțiile de urgență. Medicii s-au confruntat cu o situație de multe ori neprevăzută, neștiind cum să trateze acei tineri din cauza faptului că nu se știe componența acelor etnobotanice. Mai sunt și părinții care ni se adresează nouă, îngrijorați, care spun că din păcate nu pot să își forțeze copiii să meargă la tratament”, a declarat Camelia Iacob.

Mai mult, acesta a precizat că sunt programe destinate tinerilor aflați la risc sau identificați cu consum de droguri, dar din păcate ”deşi directorii de şcoli au fost informaţi despre acest aspect, nicio unitate școlară din Satu Mare nu a ales acest tip de program”, menționând că aceștia ori nu au identificat copii cu probleme, ori că nu știu cum să îi identifice.

Camelia Iacob a transmis directorilor unităților de învățământ să fie foarte atenți la semnalmentele unui tânăr care ar fi posibil consumator de droguri, primul indiciu fiind schimbarea bruscă de comportament și interesul pentru școală. 

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost traficul de persoane. Potrivit şefului Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Gheorghe Ungur, în intervalul 2013-2014 au fost monitorizaţi 20 de tineri din judeţul Satu Mare, victime ale traficului de persoane și un caz cu două tinere care au fost exploatate sexual în saloane de masaj din Satu Mare şi Oradea. 

Centrul Regional Oradea al ANITP este implicat în acţiuni de prevenire a traficului de persoane în patru licee sătmărene și urmează să demareze un proiect cu implicarea părinților, astfel spus, se vor organiza întâlniri cu comitetele de părinți.

Gheorghe Ungur

sedinta prevenire combatere consum de droguri (2)

sedinta prevenire combatere consum de droguri (1)

Un comentariu

  1. Cameluta Răspunde

    Tanti Să stiți că în cluburi si discoteci se consuma fuminogene într-o mare veselie. Și nimanui nu-iii Pasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.