Municipiul Satu Mare are o nouă stemă. Vezi cum arată

26 martie 2015 | 21 comentarii

sedinta Consiliul Local (41)Consilierii locali ai municipiului Satu Mare, întruniți astăzi în ședința ordinară aferentă lunii martie, au aprobat noua stemă a municipiului Satu Mare. Forma aprobată de consilieri în anul 2014 a necesitat anumite modificări conform solicitărilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Actuala stemă supusă aprobării consilierilor locali e acceptată de minister și de Comisia de Heraldică şi Genealogie a Academiei Române.

Descrierea stemei:
Stema municipiului Satu Mare se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite.
În interiorul scutului, dintr-un bastion format dintr-un zid de cetate crenelat argintiu se ridică un turn de argint cu trei ferestre deschise negre, având la bază o poartă cu grilajul ridicat, apărată de un leu rampant, şezând, de aur, văzut din profil spre dreapta, cu coadă ridicată pe spate şi cu limba roşie scoasă. Din crenelurile bastionului se ridică un turn conic central roşu, flancat de câte un turnuleţ argintiu, cu fereastra neagră deschisă, cu acoperişul ascuţit roşu. Din metereze iese, în dreapta-stânga bastionului, o terasă verde pe care sunt plasaţi câte un chiparos cu trunchiul negru şi coronamentul verde; la extrimităţile fiecărui chiparos se află câte un oştean de argint, privind spre chiparos, îmbrăcat în armură completă cu coiful cu viziera trasă, având în mâna dreaptă o spadă ridicată

steme 2           Noua stemă a municipiului Satu Mare                      Vechea stemă a municipiului Satu Mare

Bastionul este aşezat pe o terasă verde, iar vârful scutului de argint este undat.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu şapte turnuri crenelate.
Semnificaţia elementelor însumate:
Bastionul se referă la rolul cetăţii în apărarea localităţii.
Leul reprezintă o imagine simbolică prentru ideea de putere şi curaj în luptă.
Chiparosul face referire la bogăţia pomicolă din zonă.
Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate al oraşului, în Evul Mediu.
Întreaga compoziţie a fost inspirată de tradiţia heraldică, folosită în perioada interbelică.
Coroana murală cu şapte turnuri crenelate care semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu-reşedinţă de judeţ.

Etichete: , , ,

Categorie: Locale

Comentarii (21)

Trackback URL | RSS Feed comentarii

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

 1. ion spune:

  Coica cel mai cinstit primar, curat, alba ca zapada,in Satu-Mare nu exista politicieni corupti. Cetatenii orasului ei sunt hoti golani si corupti, mama lor .

 2. chris spune:

  Foarte bine ca se cheltuie banii pe schimbarea stemelor si nu pe sistemul sanitar…. ce sa mai spitalele noastre sunt curate luna, dotate foc si organizate la maxim

 3. satmarean spune:

  Si ce treaba au tuiele alea? Si despre care bogatie pomicola e vorba?

 4. cristica spune:

  mai inchisa la culoare, leul zacand jos ca un cal bolnav, fara umbre, fara linii curbe..fara detalii, s-a simplificat ca sa fie mai ieftin de imprimat..felicitari designerului..
  importanta schimbare in viata si dezvoltarea orasului.
  de atat sunt capabili conducatorii orasului. oaaaaa ce chestie am ralizat..am schimbat stema!

  • Johann spune:

   La tipar nu este nicio diferenta, nici macar la antetul color al birourilor noastre.Nu se face nicio economie decat bataie de joc. Intrebati orice profesor de desen de la sate…

 5. gutza, babutza spune:

  leul si chiparosu’
  reprezinta cheliosu’…

  sa bea el pălincă de chipăroși

 6. Ion Roata spune:

  ,,Tara arde si baba se peaptana”. Cat despre ,,noua” stema,…este un mare c.cat. O stema mult mai bolnava si lipsita de expresivitate . Halal conducere !

 7. Chiparosul face referire la bogăția pomicolă? Păi de când face chiparosul fructe comestibile ca să-l pui simbol al bogăției pomicole? Dacă puneau un prun, că avem pălincă de Turț, era altceva! Noua stemă arată urât, ca și cum ar fi fost făcută în Paint din Windows 95.

 8. lupsa emil spune:

  Vechea stema era frumoasa.
  Asta e mult mai urata.
  Chiar nu are nimeni ochi sa vada asta?

 9. Johann spune:

  Si-au batut joc de stema anterioara. As fi fffoarte curios, ce (“simplificari ???) a ordonat Ministerul Dezv. regionale de a ajuns stema un desen de clasa a V.-a… Vedeti ca osteanul din partea stanga este STANGACI, caci cinf. textului oficial, ar trebui sa poarte sabia IN MANA DREAPTA… Leul culcat nu exista in heraldica veche, caci nu este un soarece, este un erou, un luptator, dar cu ai nostri de la conducere, poate asta se potriveste ..

 10. Tampiti cat stema spune:

  Totusi ne lamureste cineva de ce trebuia schimbata stema?Oare traditia,continuitatea,istoria orasului nu sunt mai importante,mai valoroase decat batjocura asta digitala cu tuie si pisici galbene de hepatita in peisaj.Tipic pentru o adunatura de retardati pripasiti politic in consiliu.Daca in loc de tuie punea boul asta de primar un praz si o rosie eventual un borcan cu tocana de legume in locul leului intelegeam ,dar asa….?!?Macar … aia de la udmr trebuiau sa se simta mai maghiari cu stema veche dar probabil prazul nu e asa de picant ca eros pista nu ii face sa lacrimeze.

  • Norick spune:

   Mersi pt. comentul de mai sus. Mi-ai facut ziua mai fericita. Bravo.. :-) :-D
   P.S. sa mai adaug si eu ceva legat de tema : asa se taie brazii in padure , pt. pomii de Craciun.. :-D

 11. Maryan Bumb spune:

  ostenii cam slabi (infometati), culori moarte

 12. vai si amar de acest popor cu asa conducatori spune:

  Cum e turcu’ si pistolu’!
  Nu ratati nicio ocazie sa va faceti de tot rahatu’!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 • RSS
 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • YouTube
 • Pinterest