Ultima actualizare: azi, 19:32

Sănătate

Venele varicoase

vene varicoaseOrice varsta ai avea, venele varicoase pot sa dea un aspect foarte inestetic picioarelor tale. La multe femei nu reprezinta decat o problema pur cosmetica, dar venele mai mari pot provoca dureri de picioare si disconfort. Pot cauza de asemenea si dermatite si ulceratii varicoase.

Venele varicoase apar la cel putin un sfert dintre femei – un procent de doua ori mai mare decat la barbati. Pot sa varieze de la niste vene subtiri ca firele, doar intr-o zona a piciorului, pana la vene proeminente, noduroase ce se intind de la glezna pana la coapsa. Sunt provocate de distrugerea micilor valve din interiorul venei afectate. Acestea functioneaza in mod normal ca niste stavile, avand rolul de a preveni curgerea sangelui in jos, atras de gravitatie. Orice marire a acestor valve duce la marirea presiunii coloanei sangvine, care in cele din urma, este intinsa si distorsionata – vena varicoasa. Varicele apar de obicei  numai la nivelul venelor picioarelor, exact sub piele, ceea ce inseamna ca in general nu cresc riscul de tromboza sau cheaguri, deoarece acestea se produc la nivelul venelor profunde.

Cauze posibile

–        sunt mai comune la femeile mai inintate in varsta, pare sa existe de asemenea si o componenta genetica

–        varicele se dezvolta de obicei in perioada sarcinii, partial pentru ca greutatea in plus a copilului exercita presiune asupra venelor

–        supraponderalitatea creste riscul la femei, dar in mod ciudat, nu atat de mult la barbati

–        multe ore petrecute in picioare, mai ales daca nu te misti, pot creste riscul acestei afectiuni

Ce poti face singura

La unele femei venele varicoase apar indiferent ce ar face, la altele metodele de prevenire functioneaza

–        pastreaza-ti greutatea in limitele normale si fii activa, orice exercitii care pun in miscare muschii gambei, cum ar fi mersul sau inotul sunt benefice, deoarece contractia si apoi relaxarea muschilor pun in miscare sangele la nivelul vaselor profunde.

–        Ciorapii terapeutici pot ajuta la punerea in miscare  a sangelui la nivelul venelor superficiale, dar evita sa porti ciorapi care au banda elastica pe coapsa sau sub genunchi deoarece pot avea efect opus.

–        Tocurile inalte altereaza forma muschilor gambei – asa ca evita se le porti perioade indelungate, mai ales daca stii ca trebuie sa stai mult timp nemiscata.

–        Cand stai jos poate fi de ajutor sa ridici picioarele astfel incat sa depaseasca nivelul pieptului, aceasta miscare permite circulatia sangelui in sus.

Tratamentul

Venele subtiri, in special cele subtiri ca niste fire nu au nevoie de tratament din motive medicale, dar daca vrei sa imbunatatesti aspectul picioarelor tale, acestea pot fi sterse cu laserul, cu ajutorul tratamentului cu lumina de intensitate mare sau prin injectarea unei substante sclerozante, care lipeste peretii venei. Ultima procedura poate avea drept efect aparitia unor pete pe pielea din jur. In mod traditional, tratamentul presupune indepartarea intregii vene afectate. Aceasta interventie se face numai dupa o examinare Doppler speciala sau cu ultrasunete, realizata in scopul de a determina cate vene sunt afectate si in ce grad.

In prezent este disponibila si o noua tehnica pentru tratarea venelor mai mari, presupunand inserarea in vena afectata a unui cateter mic, care elibereaza energie prin radiofrecventa in peretele venei facand ca acesta sa se incalzeasca, sa colabeze si sa se inchida. Nu se cunosc inca rezultate pe termen lung ale acestei proceduri.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.