Ultima actualizare: azi, 16:36

Locale

Mircea Ardelean și Mihai Crișan, trimiși în judecată într-un nou dosar

Ioan Mircea Ardelean

Ioan Mircea Ardelean

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Ardelean Ioan Mircea, director executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare  la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale).

Becski Daniel Gheorghe, inspector principal în cadrul Serviciului de Inspecție Persoane Juridice din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de – luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

Crișan Mihai, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de două infracțiuni de dare de mită în formă continuată (2 acte materiale, respectiv 4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 17 ianuarie 2013, în parcarea unui local din municipiul Satu-Mare, inculpatul Crișan Mihai i-a remis inculpatului Ardelean Ioan Mircea, director executiv al Direcției Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, mai multe bunuri alimentare, iar la data de 11 martie 2013, i+a mai dat suma de 4.000 de euro.

În contrapartidă, acesta din urmă, în calitatea sa conducător al instituției mai sus amintite, a dispus unei echipe de control, desemnată să efectueze o inspecție fiscală generală la firma inculpatului Crișan Mihai, să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societății menționate. Inspecția echipei de control, din care a făcut parte și inculpatul Becski Daniel Gheorghe, a avut loc în perioada 25.03-30.03.2013.

În perioada ianuarie-aprilie 2013, inculpatul Crișan Mihai i-a dat inculpatului Becski Daniel Gheorghe, inspector fiscal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, desemnat să efectueze un act de control fiscal la firma sa, mai multe foloase materiale după cum urmează:

– la data de 31.01.2013, la inițiativa sa, a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumației unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naștere a inculpatului Becski Daniel Gheorghe,

– la data de 14.02.13, i-a oferit și predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajați, două platouri cu mâncare pregătite de personalul unui restaurant,

– la data de 01.03.2013, a acceptat solicitarea inculpatului Becski Daniel Gheorghe de a accepta încheierea și semnarea unui contract fictiv, între o societate controlată de inculpat Crișan Mihai și o firmă deținută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate din urmă să poată accesa un credit bancar,

– în data de 14.04.2013, i-a dat aceluiași inspector fiscal suma de 1.000 de lei cu titlu de împrumut.

În schimbul oferirii și remiterii acestor foloase materiale, inculpatul Becski Daniel Gheorghe a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Crișan Mihai, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relațiilor comerciale supuse controlului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: www.pna.ro

Un comentariu

  1. DACA NU STII,INTREABA Răspunde

    “săvârșirea infracțiunilor de două infracțiuni”-t-i se pare corecta formularea? “SAVARSIREA A DOUA INFRACTIUNI DE DARE DE MITA” sau SAVARSIREA INFRACTIUNII DE DARE DE MITA IN FORMA CONTINUATA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.