Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Veteranii de război, omagiați și premiați la Cercul Militar Satu Mare

omagiere veterani de război (4)Veteranii de război sătmăreni au fost omagiaţi astăzi în cadrul unei adunări festive la Cercul Militar Satu Mare, organizată cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. Patru veterani din cei nouă care mai sunt în viață au fost prezenți și premiați de către autoritățile județene și locale.

Ostaşii care au supravieţuit războiului și care au scris istoria patriei cu sângele lor sunt acum bătrâni trecuţi de 90 de ani de viaţă, firavi și cu pasul nesigur, însă deplin conştienţi de misiunile pe care le-au îndeplinit pe frontul celui de-al II-lea război mondial, apărând neamul, hotarele și demnitatea țării noastre.

În cadrul festivității au fost prezente și văduvele veteranilor de război pe fața cărora se citea tristețea dar și mândria pe care o poartă.

Evenimentul a fost prezidat de către purtătoarea de cuvânt al Jandarmeriei Satu Mare, Camelia Lucuț, care i-a invitat rând pe rând pe comandantul Garnizoanei Satu Mare, prefectul Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef și viceprimarul Radu Roca să le ofere un discurs omagial veteranilor sătmăreni.

Comandantul Garnizoanei, colonel Daniel Constantin Chiminiț a rostit o alocuțiune în cinstea veteranilor de război, urmând discursurile oficialităților.

Dragi veterani de război, văduve ale veteranilor de război mă bucur din suflet că am onoarea de a participa la acest eveniment pentru ai sărbătorii pe cei mai vârstnici ostași ai țării, care au participat la cea mai mare conflagrație militară din timpurile celui de-al II- lea Război Mondial. Veteranii care sunt în viață și care mai pot veni la evenimente sunt file vii din istoria românilor, adevărați eroi ai acestei țări cărora trebuie să le păstrăm permanent recunoștința”, a declarat Eugeniu Avram

Vin în fața dumneavoastră cu speranța că vom găsi cu toții puterea de a învăța din experiența și exemplul pe care ni-l oferiți cu generozitate. Permiteți-mi să mă închin în fața veteranilor sătmăreni, în fața tuturor celor care au slujit brava Armată Română. Folosesc acest prilej pentru a exprima admirația și prețuirea Consiliului Județean Satu Mare și a mea personal, față de toți veteranii de război. Aveți un trecut în fața căruia ne aplecăm cu respect având în vedere că iar în ciuda tuturor vitregiilor ați păstrat imaculate sentimentele de mândrie, că sunteți ostași, veterani de război”, a declarat afirmat Adrian Ștef.

”Stimați și distinși veterani de război, Primăria municipiului Satu Mare vă felicită cu toată căldura și respectul cunvenit pentru sacrificile făcute pe câmpul de luptă și vă urează multă sănătate și un călduros La Mulți Ani”, a declarat Radu Roca.

După discursuri, aceștia le-au oferit veteranilor în semn de recunoștință diplome și premii în bani pe care îi vor ridica de la Asociația Veteranilor de Război. De asemenea, veteranii care nu au putut fi prezenți la acest eveniment din motive de sănătate vor primii și ei diplome și aceste premii.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment artistic susținut de interpretul de muzică populară Petrică Mureșan, folkistul, George Negrea și elevul Florin Lăcătuș de la Liceul Unirea care a recitat poezia ”Ziua Victoriei”

Tot astăzi, cu ocazia Ziua Veteranilor de Război au fost depuse jerbe și coroane din partea autorităților locale și județene la Cimitirul Militar.

Amintim faptul că, prin Hotărâre de Guvern, anul 2015 a fost declarat ”Anul Veteranilor de Război” și este dedicat împlinirii a 70 de ani de la încetarea celui de-al II- lea Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.