Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I, la Carei

061Duminică, 10 mai 2015, de la ora 12.30 în centrul Municipiului Carei, a avut loc dezvelirea bustului Regelui Ferdinand I.

Evenimentul a fost deschis și moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, după care au luat cuvântul președintele Consiliului Județean Satu Mare, domnul Adrian Ștef și primarul municipiului Carei, domnul Eugen Kovács. La dezvelirea bustului au participat alături de cei doi vorbitori și prefectul Eugeniu Avram, deputatul Ovidiu Silaghi, vicepreședintele Consiliului Județean Mircea Govor și sculptorul Radu Ciobanu, cel care a realizat bustul Regelui Ferdinand din centrul municipiului Carei.

După dezvelirea bustului, preoți din cadrul Parohiei Ortodoxe române Carei și preoți din cadrul protopopiatului Greco-Catolic Carei alături de Părintele Protopop Ortodox de Carei, Marian Crainic și părintele Vicar Foraneu Greco-Catolic Radu Filip au oficiat o slujbă de sfințire, după care s-a depus o jerbă de flori din partea celor prezenți la eveniment.

La manifestare au participat oficialități locale și județene, oameni de cultură și un număr mare de localnici.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Patricia Borbely și Adrian Ștefănuți, care au recitat două poezii, iar prof. Vlad Pașca a interpretat la vioară un fragment din Rapsodia Română a lui George Enescu.

La data de 10 mai se împlinesc 149 de ani de la încoronarea primului Rege al României, Majestatea Sa Regele Carol I și de la începutul domniei acestuia. Amplasarea bustului unui reprezentant al Familiei Regale a României constituie un eveniment de o importanță aleasă, pentru comunitatea locală și județeană, mai ales că se împlinesc 96 de ani de la vizita Majestății Sale pe aceste meleaguri. Majestatea Sa Regele Ferdinand I al României a vizitat orașul Carei la data de 25 mai 1919, alături de Alteța Sa Regina Maria a României, cu scopul familiarizării membrilor Casei Regale cu noile teritorii unite cu România, în urma evenimentului din 1918. La momentul respectiv, orașul Carei era centru al Comitatului Sătmar. Familia Regală a fost însoțită în Municipiul Carei de către Iuliu Maniu, în calitate de președinte al Consiliului Dirigent.

Sursa: Direcția de Cultură Carei

4 comentarii

  1. ,,VASILE PATCASIU" Răspunde

    ,,In 25 Mai…au fost venit in Careii mari familia regala a Romanilor:Regele FerdinandI cu sotia sa Regina Maria si fiica sa Ileana cu o suita impozanta-spre a cerceta aceste locuri ocupate de catre oastea sa viteaza romana.Primirea grandioasa ce i s-a facut familiei regale romane,numai in povesti are pereche…..,,aceasta zi va fi eternizata pe vecie in istoria neamului romanesc de aici,cari au avut fericirea a fi unit pe vecie in ; Romania Mare.”Nu ar fi fost lipsit de importanta daca ar fi fost invitati la eveniment si reprezentanti ai Casei Regale. Felicitari celor care au avut initiativa si au realizat acest eveninent.

  2. Dimi Tuţi Răspunde

    Istorie, onoare, exemplu si un Prezent pentru Viitor!

  3. Emil de Carei Răspunde

    De protestul camioanelor nu scrieti nimic/ sau nu ati participat la evenimet ?Nici o poza cu tirurile ? Nici o poza cu soferul si jandarmul ?

  4. Ciuta isterica Răspunde

    Lasa-ne Daniela cu prostiile tale. Nu-ti mai ajunge Bula de Carei pentru improscarea cu rahat? Acum incerci sa imprastii cacat si in presa judeteana? Sa-ti fie rusine, isterica dracului!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.