Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Jazz 4 You: Luiza Zan, Peter Sarik și Alex Harding, în 4 iunie la Sinagoga Mare

jazz4youO adunare foarte specială, o intersecţie sau oricum aţi dori să denumiţi această norocoasă întâlnire dintre cele trei figuri proeminente ale jazz-ului ţărilor lor de origine. Cei trei muzicieni vor concerta joi, 4 iunie, de la ora 19:00, în Sinagoga Mare din Satu Mare.

Luiza Zan este una dintre cele mai bune voci de jazz din România, Peter Sarik un foarte apreciat compozitor/ pianist din Budapesta, Ungaria, iar Alex Harding un remarcabil interpret de bari-sax (saxofon bariton) din New York, el este cel care a cântat cu „maeştrii”, începând de la Roy Hargrove până la Aretha Franklin şi aşa mai departe.
Standardele jazz-ului şi compoziţiile originale în română, maghiară şi engleză, acestea sunt premisele unei seri de neuitat. Acolo unde muzica întâlneşte buna dispoziţie şi licuricii se transformă în focuri de artificii, acolo este destinaţia spre care acest trio va conduce publicul.
Pregătiţi-vă pentru o experienţă pe care n-o veţi uita niciodată.

Alex Harding s-a născut pe 5 aprilie 1967 în Detroit, Michigan. La vârsta de 6 ani, Alex ştia deja ce vrea să realizeze în viaţă: să fie muzician. A început să îşi urmeze visul. Ca şi copli, Alex a început să cânte la saxofon tenor , dar cu cât a trecut timpul, şi-a însuşit şi tenorul, soprano-ul, alto-ul, baritonul, clarinetul şi flautul. Domul Harding a luat ore de orchestră în şcoala primară şi gimnazială, participând la diverse competiţii şi show-uri muzicale. A ales să urmeze cursurile Liceului Northwestern ca să poată să studieze muzica sub îndrumarea D-lui Ernest Rogers, un muzician renumit. Atunci, în timpul liceului, Alex a hotărât să facă din saxofonul bariton şi clarinetul bass, instrumentele sale principale.
În tinereţe, Alex Harding a studiat muzică cu Yusef Lateef, Beans Bows şi Herbie Williams, de asemenea a avut şansa de a cânta împreună cu Wynton Marsalis şi Donald Bird în timpul liceului. Alex a continuat prin a câştiga burse şcolare în muzică la Universitatea din Massachusetts şi la Şcoala de Muzică din Aspen. Primul contract european al lui Alex s-a derulat în 1990 la Porgy şi Bess. Un an mai târziu, împreună cu percuţionistul Francisco Mora, s-a dus la Festivalul de Artă şi Muzică.
După ce s-a stabilit în New York în 1993, având un turneu limitat cu Phantoms, un grup haitian, Alex s-a alăturat sextetului de saxofoane Juluis Hemphill. A început, de asemenea, să cânte cu Muhal Richard Abrams, Craig Harris, Lester Bowie, Frank Lacey, Oliver Lake şi David Murray’s Big Band.
În anul 1996 Alex s-a alăturat grupului de bariton Hamiet Bluiett, facându-şi totodată apariţia cu Mingus Big Band, Jayne Cortez Firespitters şi Lester Bowie’s Hip-Hop Philharmonic. A înregistrat apoi şi cu Greg Osby, Frank Lowe, David Lee Roth şi Rodney Whittaker. În anul care a urmat, Alex a înregistrat „At Doctor King’s Table” cu sextetul Julius Hemphill, un CD cu Hamiet Bluiett’s Baritone Group şi şi-a făcut debutul cu Sun Ra Arkestra, sub patronajul lui Marshall Allen. În 1998, Alex a făcut parte din Sun Ra All-Star Project care a avut premiera la Festivalul de Jazz North Sea, precum şi la Festivalul de Jazz Montreux-Detroit. Recent, Alex a cântat îmreună cu Roy Hargrove Big Band şi cu Aretha Franklin.
În numărul din octombrie 1997 a revistei Jazz Times, în recenzia despre Hamiet Bluiett’s Baritone Band, se spunea despre Alex Harding că: „a atacat muzica cu forţa compresorului şi cu o ferocitate neobişnuită… au fost adevărate focuri de artificii”.
Un saxofonist puternic şi inovativ, Alex Harding are un sunet de bariton unic şi contemporan. Sinceritatea expresiei sale muzicale şi dinamismul interpretării ajung să atingă spiritul şi sufletul uman.

Peter Sarik
S-a născut la Cegléd în Ungaria, în 1972. 
A studiat la Academia de Muzică Liszt Ferenc, unde şi-a obţinut diploma în 1997.
În decursul anilor, pe lângă jazz, s-a afirmat în aproape toate genurile: a cîntat muzică clasică, popular, latino şi muzică universală.
În prezent, el conduce propriul trio şi lucrează împreună cu mulţi artişti şi formaţii.
Ca şi compozitor, are un succes internaţional enorm: compoziţiile sale au primit premii şi în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie.
Câteva dintre cele mai semnificative albume şi lucrări ale sale se regăsesc în şista de mai jos:
Peter Sarik Trio, feat: Myrtill Micheller: „Jazz Request Show 2” (2014)
Tamas Berki – Peter Sarik duo: „Minden delibab” (2014)
Recirquel: “Paris de nuit” (Compozitor, director muzical) (2014)
Recirquel: “The naked clown” (Compozitor, director muzical) (2014)
Recirquel: “Night circus” (Compozitor, director muzical) (2013)
Peter Sarik Trio: “Jazz Request Show” (2012)
“All the treasures of the world-jazz for children” (2012)
Juli Fabian & Peter Sarik duo: “Feel Harmony “ (2011)
Peter Sarik Trio: “Pieces”(2010)
David Hodek Quartet: “The first” (2009)
Tamas Berki: “Bika jam” (2009)
Juli Fabian Jazz Riff: “Honey & chili” (2009)
Peter Sarik Trio: “Better tomorrow” (2008)
Jazzpression: “Night driving” (2006)
Jazzpression: “Few minutes dream” (2004)
Jávori Sound Machine: “Szivárványhavasán” (2003)

LUIZA ZAN
În ultimii zece ani, Luiza Zan s-a dovedit a fi o interpretă multilaterală, cu rădăcini puternice în jazz, dar şi cu influenţe din muzica clasică şi canto pe care le-a studiat în liceu şi la univeristate.
Cu vocea sa unică, se împotriveşte frivolităţii şi plictisitorului statut de „divă”, îmbrăţişând cu mult mai multă plăcere filosofia unei femei simple, mai apropiată de oamenii pentru care cântă.
Tipul femeii hotărâte şi cerebrale, Luiza a câştigat numeroase premii în România şi în străinătate, pasiunea sa pentru competiţie aducându-i în 2004 binemeritatul premiu Shure Montreux Jazz Voice Competition.
Născută la Tulcea, pe malurile Deltei Dunării, Luiza a studiat între anii 1999 şi 2004, la Iaşi, în România canto clasic, opera/cantata/oratorio, dar şi jazz.
A studiat cu saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian.
Muzica sa este pasională şi duioasă, înflăcărată şi calmă, cu influenţe noi de jazz de la Bilal, Erykah Badu, Jill Scott, dar şi de la voci puternice în jazz cum ar fi Dianne Reeves, Kurt Elling, Billie Holiday.
Luiza, este o forţă vie, aşa cum au numit-o criticii.
A cântat cu muzicieni din România şi de peste tot din lume: Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Catalin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, apoi cu Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyárfás István, Berkes Balázs, Peter Sarik, Greg Johnson, UNC College Big Band din Colorado, Mc Neese State University Big Band.
Începând cu octombie 2008, este invitată să predea la Universitatea din Bucureşti, născându-se astfel prima catedră de jazz vocal din România.
Este o prezenţă constantă în taberele de vară şi în atelierele de creaţie din România, un instructor vocal respectat de către oamenii de toate vârstele, practica ei gravitând în jururl forţei vocale şi a relaxării.
A compus coloanele sonore pentru numeroase filme româneşti: „Carambol” (2008), „ Circul vesel” (un documentar HBO) şi „Maria” (premiat la Lucarno în martie 2013 pentru cel mai bun film documentar).
A scris integral, de asemenea, muzica pentru cea mai scandaloasă producţie teatrală din Bucureşti, „Năpasta”, o piesă de teatru regizată de Radu Afrim, cu Luiza Zan în rolul personajului principal, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.
A compus nenumărate piese pentru reclame radio şi TV şi este unul dintre cei mai activi muzicieni interpreţi din România.
Discografie: 
2005 – „SLANG” – Slang , Zone Records
2010 – „Colinde şi Poveşti de Crăciun” – Sorin Romanescu, Luiza Zan, Soft Records
2012 – „Like Water” – Pedro Negrescu, Luiza Zan, Soft Records (premiat cu „cel mai bun album românesc” în 2012).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.