Ultima actualizare: azi, 13:19

Totul despre sex

Orgasmul feminin

orgasm femininIn urma unei stimulari (stimulare genitala sau extragenitala), creierul trimite un mesaj care traverseaza coloana vertebrala si provoaca o serie de contractii ritmice in regiunea vaginala interna, mai exact in prima treime a vaginului, in uter si in regiunea anala. Trei grupe musculare intra in actiune: muschiul ridicator al anusului; muschii bulbo-cavernosi; sfincterul striat al uretrei si constrictorul vulvei.

Orgasmul se produce la sfarsitul fazei de platou: atunci cand excitatia se intensifica si tensiunea sexuala si cea musculara creste. Prima treime a vaginului se umfla si se strange, micsorand orificiul, iar celelalte doua treimi din fundul vaginului se rotunjesc. Clitorisul se preseaza de osul pubian iar buzele mici se inchid la culoare, umflandu-se. Daca nu intervine nici un element perturbator, orgasmul poate sa se produca in acest moment. Femeia poate avea si orgasme nocturne care nu se produc neaparat ca urmare a unor vise erotice.

Durata si intensitatea
Orgasmul propriu-zis nu dureaza de cele mai multe ori decat cateva secunde: se pot inregistra doua sau trei contractii musculare, la un interval de mai putin de o secunda. Daca toate femeile trec prin aceleasi faze, in schimb intensitatea orgasmului variaza printr-o concentrare asupra acestor senzatii minunate, legate de un anume sentiment al abandonarii. Cateodata tot corpul se poate contracta la fiecare spasm. Imediat dupa orgasm poate apare o roseata pe piept si pe umeri … pentru catva timp, nu prea lung! Semnul cel mai evident insa este gradul de sensibilitate a organelor genitale.

Diferite tipuri de orgasm

Clitoridian sau vaginal?
Clitorisul si vaginul sunt doua zone de stimulare care provoaca placerea orgasmului.

Orgasmul clitoridian este mai acut. Prin masturbare femeia il poate atinge in cateva minute. Stimularea clitoridiana produce un orgasm mai intens. Senzatia pe care o simte femeia este foarte puternica. Acest tip de orgasm pune in actiune muschii pelvieni si pe cei abdominali.

Orgasmul vaginal: Freud il numeste orgasm “adult si superior” (spre deosebire de cel clitoridian, “infantil si inferior”). Deoarece peretii interni ai vaginului contin numeroase terminatii nervoase, o treime dintre femei afirma ca pot avea un orgasm in acest mod. Stimularea punctului G ar putea conduce la un orgasm profund. Senzatia unor valuri de caldura inunda intreg corpul. La unele femei orgasmul este declansat de ejacularea partenerului: contractiile vaginale sunt provocate de prostaglandina, o substanta continuta in sperma.

Clitoridian si vaginal!
Se pare ca nu exista orgasm strict clitoridian. Si nici doar stimularea vaginala nu este suficienta pentru producerea orgasmului la majoritatea femeilor. O femeie nu este clitoridiana sau vaginala ci ea intruneste ambele caracteristici in acelasi timp. In opinia lui Masters si Johnson, nu exista de fapt decat un singur tip de orgasm, provocat prin stimularea clitorisului si care se traduce prin contractii ale vaginului. Alte femei se pare ca ar avea nevoie de un orgasm clitoridian in prealabil pentru a ajunge la un orgasm vaginal. In realitate, o stimulare prelungita a clitorisului produce niste contractii ale platformei vaginale. Acest reflex clitoris-vaginal produce un orgasm superficial. Asa zisul orgasm profund se traduce prin niste contractii uterine regulate si procura un sentiment de relaxare. Cele doua tipuri de orgasm se pot produce in mod simultan sau succesiv.

Orgasme multiple
Daca stimularea si interesul sexual se prelungesc prin orgasm, unele femei (una din zece) pot avea o serie de orgasme unul dupa altul. Femeile au nevoie de mai mult timp pentru a atinge orgasmul, astfel ca ele raman mai mult in faza de platou, putand reintra in aceasta faza de mai multe ori. Spre deosebire de barbati, femeile nu cunosc perioda refractara, putandu-si prelungi placerea mai mult timp. Asadar, ele pot avea 5, 10 si chiar 20 de orgasme in cursul aceluiasi raport sexual. Insa orgasmele multiple nu sunt legate de satisfactia sexuala. Orgasmul nu trebuie sa fie un scop in sine: de fapt, multe femei considera ca stimularea partilor genitale dupa orgasm nu este de loc ceva placut, ba dimpotriva, fiind chiar dureroasa.

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.