Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Percheziţii la mai multe licee, inclusiv în Satu Mare

 Poliţia efectuează percheziţii marţi dimineaţă la Liceul Nichita Stănescu din Bucureşti, dar la Satu Mare, într-un dosar în care este vizată Asociaţia Arhimede, bănuită de fapte de evaziune fiscală de 3,1 milioane de euro, relatează Digi 24. 

 

mascati

mascati

De asemenea, descinderi au loc și la Mihaela Gună, membră a Consiliului Economic și Social, organism consultativ de Guvernul și Parlamentul României şi reprezentanta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Polițiștii au început perchezițiile de la primele ore ale dimineții, la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din Capitală. Nu este singura instituție vizată de anchetatori. Este vorba de școli de stat și licee din județe precum Constanța și Satu Mare.

Asociația Arhimede ar fi organizat anumite concursuri școlare particulare ilegal, în școlile de stat, susțin anchetatorii. Autorităţile au descoperit că doar între 2010 si 2015, asociația ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,1 milioane de euro.

Asociaţia avea o structură piramidală şi fiecare membru implicat în organizarea de concursuri şi cursuri un rol precis remunerat.

În varful piramidei era Petruș Alexandrescu, profesor de matematică şi liderul asociației. Următorul nivel era ocupat de Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi, şi apoi urmau profesorii din școli.

Fiecare primea beneficii dupa implicare – cadrele didactice luau bani sau bonuri valorice, în funcţie de numărul elevilor participanți la concursuri și cursuri.

Astfel, un profesor care asista la concursul Arhimede primea 2,5 lei pentru fiecare elev înscris, profesorul care corecta lucrările primea 3,5 lei, iar coordonatorul centrului în care se desfăşura concursul încasa 2.5 lei pentru fiecare elev.

Restul de 16,5 lei intrau în conturile profesorului Petruş şi ale asociaţiei cu titlu de sponsorizare sau cotizaţie. Astfel bugetul statului era ocolit.

Pentru a intra in sistemul Arhimede, spun surse judiciare, profesorii semnau un protocol de colaborare cu Federaţia Naţională a Asociaţilor de Părinţi reprezentată de Mihaela Gună şi cu Ministerul Educaţiei.

Documentele oficiale obţinute de reporterii Digi24 menţionează că profesorul Petruş Alexandrescu apela la influenţa deţinută de Mihaela Gună la nivel Ministerului Educaţiei, pentru a se asigura că toate concursurile se vor desfăşura fără probleme.

Mai mult, profesorul Petruş Alexandrescu încheia protocoale cu şcolile organizatoare de concursuri sau chiar cu inspectoratele judeţene. Conform documentelor, profesorii şi inspectorii şcoalari implicaţi în întreaga afacere ar fi acceptat desfăşurarea concursurilor în şcoli în schimbul unor sume de bani.

Concursul Arhimede nu a figurat în 2014 în calendarul concursurilor şcolare emis de Ministerul Educaţiei.

Toate taxele încasate de la elevi pentru cursuri şi concursuri de matematică erau înregistrate fictiv ca taxe de sponsorizare şi cotizaţii de către Cristina Grezi. Aceasta este contabila Asociaţiei Arhimede dar în acelaşi timp şi contabila Colegiului Nichita Stănescu.

În toată schema evaziunii fiscale este implicată şi Editura Nomina. Profesorii care susţineau cursuri în cadrul Colegiului Nichita Stănescu publicau manuale, culegeri sau reviste pe care mai apoi le vindeau elevilor participanţi la cursuri şi concursuri fără a elibera bonuri fiscale.

Profesorii colectau taxele de curs şi de concurs deşi ştiau că acestea nu sunt avizate de Ministerul Educaţiei.  Asociaţia a organizat ani buni Concursul Arhimede cu ajutorul a peste 40 de profesori din diferite judeţe şi a încasat de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a elibera chitanţe sau a plăti vreo taxă la stat.

Asociaţia Arhimede a fost înfiinţată în 2005 de către Petruş Alexandrescu, Ion Chitescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu.

Scopul principal al asociaţiei este promovarea activităţilor în domeniul matematicii şi informaticii.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.