Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Peste 50 de case inundate și persoane evacuate în patru comune

CJSU, Prefectura (8)În contextul avertizărilor hidrologice de cod roşu, portocaliu şi galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţul Satu Mare încă din data de 25 mai 2015, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul dr. Eugeniu Avram a atenţionat şefii structurilor cu atribuţii pe linia situaţiilor de urgenţă cât şi preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă asupra riscurilor de apariţie a fenomenelor meteorologice şi hidrologice de la nivelul judeţului Satu Mare.

Ca urmare a măsurilor dispuse, s-a reuşit ca în dimineaţa zilei de 27 mai 2015, în colaborare cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din Bârsău, Crucişor, Supur şi Bogdand să se intervină prompt pentru a diminua efectele fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate (peste 50 l/mp în anumite localităţi).

Imediat după notificarea transmisă în această dimineaţă (27 mai 2015) de către reprezentanţii Primăriei comunei Bârsău, prefectul s-a deplasat la faţa locului, unde au fost mobilizaţi şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului de Poliţie cât şi reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române, cei ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare.

Situaţia a fost gestionată astfel încât nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, însă, din păcate, au fost înregistrate pagube materiale însemnate (locuinţe, anexe gospodăreşti şi culturi agricole afectate).

Potrivit datelor centralizate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare, în Bârsău de Jos au fost inundate 50 de gospodării, la Sechereşa au fost avariate două case, la Iegherişte o persoană a fost evacuată din casa inundată, la Poiana Codrului două persoane au fost evacuate din locuinţele inundate, iar la Supuru de Jos, în urma inundării unei case, trei adulţi şi patru copii au fost evacuaţi. În localităţile Bogdand şi Giorocuta suprafeţe însemnate de teren agricol au fost inundate, apa fiind în retragere în toate zonele menţionate.

Comisiile de evaluare a pagubelor materiale şi agricole sunt în teritoriu pentru a efectua evaluările specifice. În condiţiile în care în judeţul Satu Mare se menţin atenţionările de cod roşu de inundaţii în bazinul Crasna şi cod portocaliu şi galben în alte zone, prefectul a solicitat activarea tuturor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a dispus asigurarea serviciului de permanenţă la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale pentru urmărirea evoluţiei fenomenelor hidrologice şi meteorologice, limitarea pagubelor şi menţinerea unei legături permanente cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare.

Sursa: Prefectura Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.