Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

Gala Stagiunii Teatrale 2014-2015. Premiu pentru managerul Țăranu: ”Jos masca balaure!”

teatrul de nord gala stagiunii (106)Secția română a Teatrului de Nord Satu Mare a decernat duminică seara, într-o Gală a stagiunii 2014-2015, premii actorilor, regizorilor, scenografilor și staff-ului tehnic, de fapt întregului aparat care a contribuit la realizarea întregii stagiuni teatrale. Managerul instituției, Vasile Țăranu, a primit o diplomă cu mențiunea: ”Jos masca balaure!”

 Premianții au fost aleși în urma unor chestionare interne, probabil urmând ca la edițiile viitoare să își spună cuvântul și spectatorii. Gala Stagiunii 2014-2015 a fost o primă improvizație, prezentată de directorul artistic al secției române, Andrei Mihalache, și actorii Adriana Vaida și Stelian Roșian.

”Premiile puteți să le considerați un fel de UNITER local, asta și pentru că UNITER-ul central vine foarte rar și atunci când merge înapoi, uită ce a văzut. Important este că existăm și nu cine conduce această familie. Important ca ea să navigheze și să nu se oprească la niciun țărm”, a afirmat Andrei Mihalache.

Nominalizații pentru fiecare titlu au avut parte și de ”mențiunile” actorilor, rostite de actorul Stelian Roșian. Astfel, premiile pentru titlul de ”Cel mai bun…”, au fost câștigate de:

Premiul pentru cel mai bun spectacol al stagiunii a fost câștigat de piesa Inimă de câine.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal a fost câștigat de Alina Negrău, cu mențiunea din partea actorilor ”Bufulina”, pentru că se lovește în mod repetat de decor.

Premiu pentru cel mai bun actor într-un rol principal a fost câștigat de Ciprian Vultur, cu mențiunea ”Căpitan la 14 ani”, pentru de 14 ani este angajat al Teatrului de Nord Satu Mare. În absența actorului Ciprian Vultur, mesajul a fost citit de Stelian Roșian, singurul premiant care de altfel a și transmis câteva cuvinte. ”Dragi colegi și spectatori, vă rog ca pe perioada speach-ului meu să vă închideți telefoanele mobile. Da, recunosc că a fost stagiunea mea. (…) În primul rând pentru piesa Inimă de câine vreau să-i mulțumesc lui Toto (cățelul lui), apoi d-nei Viorica Botar și regizorului Cristian Ioan. Pentru piesa Zis și făcut  vreau să-i mulțumesc Adrianei Vaida și lui Andrei Mihalache, doi oameni care au înțeles că nu pot juca chiar în toate producțiile. Pentru Ivan Turbincă îi mulțumesc colegului Vasile Blaga, pentru minunata șansă pe care mi-a dat-o să lucrez cu regizorul Vulcu. Pentru Scrisoarea Pierdută, îi mulțumesc regizorului Sorin Militaru care cu răbdare multă mi-a ținut niște cursuri foarte frumoase de recitare actoricească pe parcursul a două luni de muncă… Pentru Îndrăgostiții din Ancona mulțumesc colegilor care în două săptămâni au demonstrat  că se poate învăța textul. Lui Ovidiu Caița îi datorez scuze pentru că nu am putut juca în Viața în 65 de minute… ar fi stricat pur și simplu media de vârstă”, a fost mesajul actorului Ciprian Vultur.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar a fost câștigat de Anca Dogaru, cu mențiunea din partea actorilor ”Frumoasa din pădurea adormită”.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost câștigat de Stelian Roșian, cu mențiunea din partea lui Andrei Mihalache ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”.

Premiul pentru regie a fost câștigat de Andrei Mihalache, pentru piesa Îndrăgostiții din Ancona, cu mențiunea  ”Eroi au fost, eroi sunt încă”. Regizorul Andrei Mihalache a decernat și el un premiu de regie pentru piesa Yom Kippur, în regia lui Eugen Gyemant, premiu ridicat de cele cinci actrițe care au jucat în spectacol, și care a avut mențiunea ”Pur și simplu”.

Premiul pentru cel mai bun decor a fost câștigat de Klara Labancz, pentru piesa Inimă de Câine. Premiul pentru cele mai bune costume a fost câștigat de Eliza Labancz, pentru piesa Mica Sirenă. Premiul pentru cea mai bună muzică sau ilustrație muzicală a fost câștigat de Dorin Gliguță pentru piesa Îndrăgostiții din Ancona.

Premiul pentru coregrafie a fost câștigat de Gabriela Tănase, pentru piesa Inimă de câine, cu mențiunea din partea actorilor ”Ti ta ta”.

Premiul pentru cel mai bun tehnician de scenă a fost câștigat de Viorica Botar, cu mențiunea ”Comanda la mine, cu dreptul înainte marș”.

Actrița Adriana Vaida a anunțat premiul pentru întreaga activitate, acordat actriței Rora Demeter.

Premiul de popularitate a fost câștigat de actorul Andrei Stan cu mențiunea ”Stan Pățitul”. Premiul pentru cel mai bun jurnalist de presă i-a revenit lui Vasile Andreica.

După decernarea premiilor profesionale, importante pentru stagiunea teatrală 2014-2015, s-au decernat mențiuni haioase, cu subînțeles, atât din partea angajaților, cât și din partea conducerii Secției Române a Teatrului de Nord.

Amintim câteva din premii. Directorul administrativ Peter Stier a primit premiul Ecologica ”Pentru un teatru verde”. Directorul Vasile Țăranu a primit premiul ”Neînțelegerea pentru țeapa de la piesa Îndrăgostiții din Ancona”. Doina Coleff, contabila teatrului, a primit premiul ”Nu avem”. Actrița Carmen Frățilă a primit premiul ”15%”. Actorul Radu Botar a primit premiul ”Pasărea Phoenix”, moment în care toți spectatorii s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute în șir urcarea renumitului și îndrăgitului actor pe scenă. Regizorul Ovidiu Caița a primit premiul ”Doctor de nevoie”. Actorul Sorin Oros a primit premiul ”Giuvaierul Someșului”. Premiul ”Hariclea Darcle, frumoasă și bestie în același timp” a fost acordat actriței Adriana Vaida. Trupa Harag Gyorgy a primit premiul ”O viața pentru idee… fixă”. Premiul ”Zis și… nefăcut, pentru repertoriul stagiunii 2014-2015”, a fost acordat Adrianei Vaida și lui Andrei Mihalache.

Actrița Adriana Vaida și regizorul Andrei Mihalache, anunțați drept ”copreședinți”, nu s-au lăsat mai prejos și au acordat și ei câteva premii. Aceștia au instaurat o nouă categorie ”Cel mai bun/frumos… al doilea”. Astfel, premiul ”Cel mai frumos… al doilea actor, regizor, director și președinte” a fost acordat lui Sorin Oros. Premiul ”Cel mai bun… al doilea consilier juridic” a fost acordat actriței Anca Similar. Premiul ”Cel mai bun actor… al doilea, care nu a fost distribuit din prima” s-a acordat actorului Vasile Blaga. Premiul ”Jos masca Balaure” i-a fost acordat lui Vasile Țăranu, din partea comisiei de directori interimari, el fiind singurul director care a rezistat un an în această funcție. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.