Ultima actualizare: azi, 15:26

Locale

Mediatorii sătmăreni, noua soluție pentru a evita procesele lungi

conferinta Corpul Profesional al Mediatorilor (10)Sătmărenii au o soluţie prin care pot să evite procesele lungi şi costisitoare apelând la mediatorii din Satu Mare. În cadrul unei conferințe de presă președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Satu Mare, Irina Angela Terebeș și vicepreședinții, Mariana Dudaș și Viorel Mirghiş, au prezentat câteva detalii despre procesul de mediere și beneficiile lui.

Potrivit președintelui, la mediere se ascultă părțile și sunt ajutați să își identifice problema și soluția, costurile fiind mult mai scăzute iar timpul este mult mai scurt față de un proces în instanță.

Costul mediu al folosirii medierei reprezintă cu 60% mai puțin decât costul generat de recurgere la justiție. Numărul estimat de zile de soluționare a unui conflict prin mediere este în medie de 43 de zile, pe când soluționarea unui conflict în instanță durează în medie 566 de zile. Vă dați seama că aceste costuri sunt mult reduse și timpul de multe ori costă bani. Una este să te duci 2-3 ani în instanță și alta este să îți rezolvi problema în câteva zile”, a declarat Irina Angela Terebeș.

În altă ordine de idei, Irina Angela Terebeș a precizat că se dorește promovarea medierii în județ fără să cauzeze un conflict cu avocații.

Noi vrem să promovăm medierea și într-adevăr sper să ajungă în conștiința oamenilor că au posibilitatea de a alege. Noi nu dorim să luăm pâinea avocaților, într-o audiere penală noi chiar trebuie să le punem în vedere părților că au posibilitatea de a avea un avocat, dacă se simt mai confortabil cu un avocat care să-i consilieze pe latură juridică. Dacă nu, medierea poate să fie efectuată de către mediatori doar cu părțile implicate”, a mai spus președinta.

Vicepreședintele, Viorel Mirghiș a afirmat că 80% din dosarele sătmărene înregistrate s-ar preta medierii fapt ce va degreva instanțele judecătorești.

La o analiză între noi și diferiți reprezentanți ai instanțelor județene s-a apreciat că din numărul total de dosare sătmărene înregistrate s-ar preta la mediere aproximativ 80% din dosare. Ceea ce, vă daţi seama, în ce măsură ar degreva de dosare instanţele sătmărene şi nu numai. Cred că procentul se poate aprecia la fel pentru fiecare judeţ”, a spus Viorel Mirghiş.

În județul Satu Mare sunt 55 de mediatori ce se pot găsi pe tabloul mediatorilor, pe site-ul Consiliului de Mediere. ”Pe tabloul mediatorilor din județul Satu Mare figurează 55 de mediatori la ora actuală, dintre care urmează a se verifica câți sunt activi deoarece o parte au solicitat suspendarea”, a declarat Mariana Dudaș.

În cadrul conferinței vicepreședintele Viorel Mirghiş, a mai anunțat că mediatorii din Satu Mare sunt pregătiți să soluționeze litigiile dintre cumpărători și vânzători online, printr-o directivă europeană care va intra în vigoare din 1 ianuarie 2016.

Un exemplu tipic este atunci când consumatorul face o reclamaţie în legătură cu calitatea achiziţiei sale dar comerciantul contestă cererea consumatorului şi, de exemplu, refuză să ofere o reparare sau o rambursare.

Un comentariu

  1. monika Răspunde

    Doamna Dudas mai are multe de invatat in ce privesc relatiile cu oamenii si legile. Foarte multe, chiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.