Ultima actualizare: azi, 11:15

Totul despre sex

Metode de contracepţie hormonale

contraceptieAcestea previn sarcina prin împiedicarea ovulaţiei (împiedicarea eliberării ovulului de către ovar), modificarea consistenţei mucusului cervical pentru a împiedica pătrunderea spermatozoizilor în uter, inhibă îngroşarea endometrului împiedicând implantarea embrionului în uter. Toate aceste mecanisme se produc datorită eliberării de estrogen şi progesteron (sau doar progesteron). Aceste metode sunt prescrise de medic şi includ: pilula anticoncepţională, plasturele contraceptiv, inelul vaginal, injecţii hormonale, implanturi hormonale şi DIU (dispozitiv intrauterin).

Pilula anticoncepţională

Pe piaţă există numeroase combinaţii de pilule. Unele conţin doar progesteron, iar altele conţin progesteron şi estrogen. Aceşti hormoni s-au dovedit eficienţi în prevenirea sarcinii. Mecanismul prin care aceştia împiedică sarcina a fost discutat mai sus. De menţionat este faptul că progesteronul este responsabil de modificarea mucusului cervical, împiedicând astfel pătrunderea spermatozoizilor în uter.

În urma unui contact sexual neprotejat femeia poate apela la pilula contraceptivă de urgenţă (pastila de a 2-a zi). Din punct de vedere al compoziţiei această pilulă se aseamănă cu o pilulă contraceptivă obişnuită, dar concentraţia de hormoni este mult mai mare.

Cele mai frecvente reacţii adverse ale pilulelor anticoncepţionale sunt greaţă, dureri de cap, acnee, creşterea tensiunii arteriale, sensibilitatea sânilor, balonare, creşterea în greutate şi depresie. Cu toate acestea, nu orice femeie care ia pilule va avea efecte adverse. Este posibil să încercaţi mai multe tipuri de contraceptive orale înainte să le găsiţi pe cele mai potrivite. Femeile care iau pilule contraceptive, nu trebuie să fumeze, deoarece fumatul creşte riscul de reacţii adverse grave, cum ar fi formarea cheagurilor de sânge.

Plasturele contraceptiv

Plasturele contraceptiv este un plasture subţire şi flexibil şi poate fi pus pe partea din spate a umărului, fese, abdomen sau piept. Nu se amplasează pe sâni! Plasturele se menţine timp de 3 săptămâni, timp în care acesta eliberează treptat o doză constantă de estrogen şi progesteron. Plasturele se dă jos în săptămâna cu menstruaţia (săptămâna a 4-a), iar după 7 zile (o săptămână) se pune unul nou.

Efectele secundare ale plasturelui contraceptiv sunt similare cu cele ale pilulelor contraceptive. Disconfortul mamar este cel mai frecvent în primele 2 luni de utilizare a plasturelui. De asemenea, pot să apară la locul de aplicare a plasturelui iritaţii ale pielii. Femeile care folosesc plasturele nu trebuie să fumeze. Fumatul creşte riscul de reacţii adverse grave, cum ar fi formarea cheagurilor de sânge.

Injecţiile şi implanturile hormonale

Injecţia cu hormoni se face, de obicei, în braţ, o dată la 3 luni. Cred că nu e necesar să specific că o astfel de injecţie se face doar la un cabinet medical şi de către personal medical specializat. Femeile care apelează la această metodă pot avea unele efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, modificări ale ciclului menstrual, depresie sau modificarea greutăţii corporale.

Implantul hormonal este o bucată (rezervor) de plastic, subţire şi flexibil, de mărimea unui băţ de chibrit. Implantul va fi făcut de către medic în partea superioară a braţului. Un astfel de implant previne sarcina timp de 3 ani, dar medicul poate elimina implantul şi mai devreme, în cazul în care reacţiile adverse sunt grave sau atunci când femeia doreşte să rămână însărcinată.

Efectele secundare ale implantului includ sângerări neregulate sau pete (spotting), iar perioada mentruaţiei poate fi mai scurtă sau mai lungă decât de obicei.

Dispozitivul intrauterin (DIU)

Există două tipuri de DIU, unul ce conţine cupru şi unul ce conţine progesteron. Ambele sunt în formă de “T” şi sunt introduse de către medicul ginecolog după un examen ginecologic amănunţit. Ambele tipuri de DIU sunt eficiente în prevenirea sarcinii. Dispozitivul ce conţine cupru poate rămâne în uter până la 12 ani, iar cel cu progesteron poate rămâne până la 5 ani.

Dispozitivele intrauterine din ziua de astăzi sunt sigure, dar au încă unele riscuri. Majoritatea medicilor preferă să utilizeze DIU numai la femeile care au avut deja un copil. Efectele secundare ale tuturor DIU includ crampe sau durere, atunci când sunt introduse pentru prima dată, şi sângerări (spotting) în primele 3-6 luni de la introducerea lor în uter. Efectele secundare ale DIU ce conţine cupru includ sângerări şi crampe puternice în timpul menstruaţiei, iar efectele secundare ale DIU ce conţine progesteron includ mentruaţii neregulate în primele 3-6 luni.

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.