Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Fermierii sătmăreni l-au asaltat cu probleme pe ministrul Agriculturii

Daniel Constantin (149)Fermierii și beneficiarii din GAL Zona Sătmarului au venit la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a afla noutățile din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Ministrul a fost însoţit de reprezentanţii Caravanei PNDR, respectiv secretarul de stat George Turtoi, directorul adjunct al Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), Iulian Bucătaru, directorul general al Autorităţii de Management a PNDR, Daniela Elena Rebega, şi directorul APIA la nivel central, Mihail Puţintei. Delegația a fost întâmpinată cu pâine și sare în sala multifuncțională din localitatea Botiz de primarul comunei, Iosif Roca, și managerul GAL Zona Sătmarului, Toga Judita, precum și de cele două frumuseți locale Miss Județul Satu Mare 2014 și 2015, Balogh Betina și Patricia Bezsera.

După prezentarea noutăților din noul PNDR, ministrul a dialogat cu fermierii care au avut de înfruntat diverse  probleme cu subvenționarea și cu implementarea proiectelor din PNDR 2007-2013. Managerul GAL Zona Sătmarului a atras atenția ministrului asupra unor probleme de procedură la nivelul programului LEADER, fondurile alocate fiind contractate în procent de 98%, dar absorbția este de 20%. Ministrul a declarat că GAL-urile reprezintă primul exercițiu la nivel național prin care comunitatea este cea care hotărăște ce trebuie făcut în localitatea respectivă. ”Noi nu facem altceva decât să vă alocăm resurse financiare mai multe. În perioada 2014-2020 am mărit fondurile pentru GAL-uri, la aproape 700 de milioane de euro la nivel național. Asta înseamnă că veți avea de lucru foarte mult în perioada următoare, și spre deosebire de perioada anterioară aveți mai mult timp la dispoziție să implementați. Vestea bună este că am eliminat termenul de 30 septembrie, așadar puteți să faceți cheltuieli și după această dată”, a declarat ministrul Daniel Constantin.  

La ultima întâlnire a fermierilor sătmăreni față în față cu o parte importantă din conducerea Ministerului Agriculturii, s-au dezbătut problemele privind cofinanțarea proiectelor, subvențiile acordate de APIA, achiziția de remorci, criteriile de identificare a condițiilor artificiale și agricultura ecologică, precum și finanțarea plantațiilor cu arbuști exotici, problemă ridicată de un fermier cu o plantație de goji pe două hectare, producător cu o suprafață cultivată pe locul doi european și cu o cultură bio unică în Europa.

Una din problemele ridicate a fost cea privind înlăturarea termenului de 30 septembrie 2015 pentru proiectele cu decontări întârziate pe PNDR 2007-2013.

Banii alocați PNDR 2013 trebuie cheltuiți până în decembrie 2015. Am cerut o derogare de șase luni de zile și au venit alături de noi încă 16 state în aceiași situație. Cele 16 state nu au întrunit majoritatea în Comisia Europeană. Ce am obținut însă la schimb este că putem deconta din programul 2014-2020. Acele cheltuieli care erau prevăzute prin legislație până la 30 septembrie, termenul a fost eliminat. Avem o hotărâre de guvern emisă. Asta înseamnă că AFIR-ul va analiza de la caz la caz și se pot face cheltuieli până se împlinesc doi ani de la momentul semnării contractului de finanțare sau trei ani de zile dacă vorbim de proiecte cu construcții/montaj. Din punct de vedere contabil, noi decontăm tot ce depuneți la AFIR până la 31 decembrie din PNDR 2007-2013, iar după ianuarie decontăm din PNDR 2014-2020. Dar menținem presiunea de a cheltui din PNDR 2007-2013 și nu vă culcați pe o ureche, țineți pedala pe accelerație pentru a termina. Banii ce nu se cheltuie din PNDR 2007-2013 se întorc înapoi la bugetul european”, a afirmat ministrul.

O altă problemă ridicată în sală a fost cea a condiţiilor artificiale, la care secretarul de stat MADR, George Turtoi, a afirmat că se lucrează la un ghid.

Varietatea spețelor este atât de mare că nu poți spune clar care sunt punctele prin care se verifică condițiile artificale. Cu toate acestea lucrăm la un ghid al condițiilor artificiale care o să fie publicat cât de repede pe site. Dar încă o dată vă spun, că nu vom putea acoperi toate spețele care vor apărea, pentru că românul este inventiv și dacă-i scrii anumite condiții sigur reușește să găsească altele care să-l facă eligibil și să ocolească barierele care-i sunt impuse”, a spus George Turtoi. 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.