Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu 12%

Gaz opritGazele pentru consumatorii casnici se scumpesc, de astăzi, cu 12%. Guvernul a aprobat noul calendar de liberalizare a preţului, convenit cu Uniunea Europeană. Astfel, până în 2018, preţul gazului furnizat populaţiei va creşte în medie cu şase lei pe an.

Gazele naturale pentru populaţie şi CET-uri se vor scumpi, astfel, la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh în prezent.

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană un nou calendar de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.

Conform noului calendar, preţurile la gazele pentru consumatorii casnici vor creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018.

România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică.

Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.

În aprilie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, anunţat că prețul final va crește cu circa 5 — 8% în medie de la 1 iulie, calculat pentru anul gazier 2015-2016. “Această majorare se va simți practic mai mult de la 1 decembrie deoarece până atunci consumul este mic și nu se mai consumă gaze pentru încălzire”, a explicat Havrileț.

Începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scăzut, în medie, cu 3,9% potrivit ANRE.

Sursa: www.realitatea.net

Un comentariu

  1. Pop Ioan Răspunde

    In Ungaria a scazut semnificativ.Ei au tras un sut in c..r FMI-ului,acum urmeaza sutul din partea Greciei.Numai noi ne lasam subjugati financiar de FMI.DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE VECI….Urmeaza alegeri!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.