Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Zilele Partium: Vedete Eurovision în Grădina Romei

Eurovision Song Contest - First Semi FinalPe perioada Zilelor Maghiare Partium, Satu Mare găzduiește multe vedete și aduce atmosfera multor evenimente precum Festivalul Eurovision, Festivalul de Muzică Ușoară, toate acestea cu participarea unor interpreți ca ByeAlex, Wolf Kati și Zalatnay Cini.

Sâmbătă după masă (22 august) evoluează pe scena mare amplasată în Grădina Romei, filosoful și interpretul ByeAlex care, pe lângă prelucrarea unor teme de factură postrock psichedelic și remixuri ale unor albume de succes, a obținut în 2013 locul trei la Festivalul Eurovision, cel mai bun rezultat obținut până acum de Ungaria la această competiție. Succesul i-a fost adus de piesa Csókolom (Sărut mâna), însă marele succes obținut în finala competiției de muzică ușoară din Ungaria „Dal 2013” a fost contestat, deoarece a reușit să întreacă interpreți mult mai favorizați. În același an, la Festivalul Eurovision din Malmo, a evoluat în cadrul celei de-a doua semifinale cu o compoziție proprie Kedvesem (Draga mea) cu care și-a asigurat participarea în finală, obținând locul zece, întrecând interpreți de factura lui Bonnie Tyler, reprezentând Marea Britanie. În urma voturilor, această melodie fusese considerată cea mai bună în rândul publicului din Germania, a fost clasată pe locul al doilea în Elveția și Finlanda, iar pe locul al treilea în Albania.

Prima divă cu fustă mini, o Janis Joplin maghiară

Interpreta multor melodii ce anunțau spiritul ei modernist, Zalatnay Cini aduce la Satu Mare atmosfera Festivalului de Muzică Ușoară de odinioară, pe data de 23 august, începând cu ora 17.00. Cu toate că părinții ei vroiau s-o știe cântăreață de operă, interpreta și-a schimbat orientația în urma unei operații de amigdalită și s-a îndreaptat către muzica rock. În 1966 obține locul doi la Festivalul de Muzică Ușoară din Ungaria, urmând apoi locul întâi în anul 1967. Până în prezent cariera sa cuprinde aproape 500 de melodii, multe hituri și discuri lansate, 11 volume de cărți, precum și nenumărate anecdote, adevărate sau mai puțin adevărate. Pe parcursul carierei a colaborat cu cele mai de seamă personalități ale muzicii ușoare maghiare printre care se numără Komár László, LGT, Scampolo, Bergendy, Omega, Metro, Generál, Skorpió. Prin felul ei de a fi, a creat o adevărată modă a vremii, devenind simbolul adolescentelor acelor vremuri. Dintre interpretele maghiare, ea purtase pentru prima dată fustă mini cu cizme cu carâmb lung, dar și celebra freză cu breton. La fel, ea fusese prima care, în ciuda regimului comunist, a plecat să cânte în Anglia, drept rezultat a avut ocazia să facă cunoscut publicului maghiar lumea bluesrock-ului creat de Janis Joplin. Zalatnay Cini se consideră și azi reprezentanta  muzicii ușoare tradiționale, căci de numele ei se leagă cele mai multe premii naționale și internaționale.

Vuk cel mic

Este greu de spus dacă Festivalul Eurovision sau serialul de desene animate i-a adus un mare succes lui Wolf Kati, interpreta ce va evolua în Grădina Romei, imediat după Zalatnay Cini pe 23 august, începând cu ora 19.00. Interpreta avea abia șapte ani când a înterpretat coloana sonoră a celebrului serial de desene, Vuk, fapt ce și-a puns amprenta asupra întregii carierei sale. Își termină studiile superioare, obținând diplomă de profesor de solfegiu și dirijor. Colaborează ca solistă cu mai multe formații (Stúdió Dél, Sunny Dance Band, New Chocolate, Avocaldo, Enjoy), iar din 2001 este membru al formației Queen Tribute și colaborează regulat cu formația de jazz a lui Nagy János. Primul album solo apare în 2009, album ale căror melodii sunt compuse de tatăl ei, Wolf Péter. În 2010 participă la competiția X-Faktor Ungaria, unde este clasată pe locul al șaselea, cu toate că mulți au considerat că ar fi meritat o clasare mult mai bună. În ciuda acestui fapt, a reușit să devină cunoscută pe plan național și să înceapă o carieră solo. În urma X-Faktor Ungaria a susținut o serie de concerte alături de colegii săi de concurs, iar mentorul său, Geszti Péter, ținându-se de promisiune, i-a scris o melodie a cărei orchestrație fusese realizată de Rácz Gergő și Rakonczai Viktor. În urma acestei înregistrări, Wolf Kati înregistrează succese neașteptate, iar la câteva luni după apariția piesei, s-a anunțat că aceasta va reprezenta Ungaria la Festivalul Eurovision ediția 2011 din Düsseldorf, unde a obținut doar locul 22. La scurt timp după festival, a lansat o nouă melodie și cel de-al doilea album.

Sponsori principali: Consiliul Local Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Fundaţia Bethlen Gábor, Ministerul Agriculturii, Fundaţia Communitas.

Sponsori Aur:

Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub, Igazi Csiki sör, Barta Ati, CBA Nord-Vest Sponsori Argint:

Rosendahl, Farmacenter, Arnisol, Nord Star, Ecomatrix, Transpink, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Hanna Konyhatehnika, Meteor, Diego, Mindig Friss, Quick 24, Hutton, Beta Security, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Business Transaction, Gerbog.

ByeAlex

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.