Ultima actualizare: azi, 11:57

Totul despre sex

Sifilisul

sex-5Ce este?

Odinioara, daca era ceva de capul tau (erai artist, rege, regina sau asa ceva) nu se putea sa nu ai sifilis. Azi e destul de rar in randul populatiei heterosexuale, in afara cazului in care ai calatorit de curand in Asia de sud-est si nu ai folosit prezervativ. Sifilisul se transmite prin contact sexual genital si are trei faze.

Cum stiu ca m-am molipsit?

Primul semn poate fi o leziune nedureroasa pe penis sau vagin, in rect sau in gat, care apare uneori in faza primara, adica oricand in intervalul de trei saptamani – trei luni de la infectare. Infectia ajunge in sange si se raspandeste in cursul fazei secundare, producand febra, ulceratii in gat, gura, iritatii si uneori negi pe organele genitale. Daca ignori prosteste simptomele, poti crede ca a fost un vis urat, pentru ca in acest moment intreg sistemul de aparare intra in actiune, iar simptomele dispar vreme de doi pana la 50 de ani. Din pacte sifilisul s-a ascuns, nu a pierit. Aproape o treime dintre victime intra in faza tertiara, cand apar ulceratii extinse, ce pot atinge inima, principalele vase de sange, sira spinarii sau creierul si se pot dovedi fatale.

 

Ce-i de facut?

Intai o analiza de sange pentru a diagnostica precis boala, daca testul iese pozitiv, ti se va da o doza mare de penicilina injectabila si vei fi urmarita cu grija mai mult ani pentru a vedea daca nu cumva boala progreseaza.

Se poate vindeca? Revine?

Daca se trateaza inainte de a ajunge in faza tertiara, este complet vindecabil.

Mi-am infectat partenerul?

Sifilisul se raspandeste prin sex oral, vaginal si anal. Daca analiza iese pozitiva, atunci trebuie sa informezi toti partenerii cu care ai avut si ai relatii sexuale.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.