Ultima actualizare: azi, 15:02

Totul despre sex

Hepatitele A, B și C

sexHepatita este inflamatia ficatului cauzata de un numar de factori, printre care alcoolul, substantele chimice, drogurile si infectiile virale. Hepatita A este in general transmisa prin mancare, bautura contaminata, precum si prin sex anal. Nu se transmite prin sex genital, dar prin sex oral, da. Hepatita B se transmite prin sperma, mucus ori sange in timpul actului sexual (vaginal sau anal), prin folosirea in comun a acelor de seringa (de fapt este mai probabil sa iei virusul hepatitei B decat HIV, daca esti heterosexual).

Hepatitele B si C sunt similare, dar hepatita C este in principal transmisa prin sange si prin ace de seringa contaminate, dar si sexual.

Hepatita A dureaza de obicei cateva saptamani (producand voma si diaree), apoi dispare in mod spontan, fara efecte pe termen lung. Perioada de incubatie pentru hepatitele B si C se intinde de la 6 saptamani pana la 6 luni. Ingalbenirea pileii si a ochilor (icter) si scaune mai deschise la culoare sunt unele dintre simptome.

Din pacate nu exista un tratament eficient, deoarece este un virus nu raspunde la antibiotice, desi unele medicamente s-au dovedit de folos.

Persoanele cu hepatita B sau C sunt uneori norocoase, organismul lupta cu virusul, care dispare si persoana nu mai este infectata, nici molipsitoare. In unele cazuri, virusul ramane in corp si continui sa fii  purtator. Hepatita B poate fi prevenita printr-un vaccin care presupune 3 injectii. Daca iti injectezi droguri sau faci sex neprotejat, e bine sa te vaccinezi.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.