Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Muzeul Svăbesc, Muzeul Moților și Muzeul Etnografic Maghiar ”Sipos László”, deschise publicului sătmărean

f02Muzeul Șvăbesc

Localitatea Petrești, în care se află acest lăcaș de cultură, este situată la 43 km de municipiul Satu Mare, pe drumul DN 19 Satu Mare – Oradea. Casa-muzeu este una dintre cele mai reprezentative pentru arhitectura populară șvăbească. Construită în 1881, perpendiculară pe șosea, are în componență patru camere, două holuri, două bucătării, două pivnițe, casa terminându-se cu un grajd pentru animale. Pe toată lungimea ei are un târnaț sprijinit pe stâlpi de  lemn, fixați în tălpi  de fontă, iar în partea superioară, cu ornamente florale traforate. Camerele sunt mobilate cu piese de brad confecționate de meșterii locali, ornamentate prin pictură  cu motive florale și vegetale stilizate, specifice șvabilor. Sunt prezentate obiectele utilizate în industria casnică textilă începând de la meliță, pieptene de fuioare, furci de tors, vârtelniță, până  la război de țesut. În componența gospodăriei se află și “goreul”, continuat de o construcție de mari dimensiuni, șura, care adăpostește utilajele agricole.

Contact: Adresa: comuna Petrești, jud. Satu Mare, tel.: 0765 645 415 (familia Harvat)

Muzeul Moților

Muzeul Moților din Scărișoara Nouă (localitate aflată la o distanță de 5 km de satul Pișcolt, centru de comună) cuprinde două clădiri, una având expoziție etnografică, iar alta, de istorie. Între clădiri se află amplasat bustul lui Horea, realizat din bronz. Moții din Munții Apuseni, colonizați  în aceste locuri în 1924, au  păstrat  multe dintre tradiții, precum  și  dintre obiectele folosite în viața de zi cu zi, atât în gospodărie, cât și la câmp. În prima cameră a expoziției de etnografie este amenajat un  interior țărănesc. A doua cameră  prezintă industria ceramică și  textilă, cu costume populare și vase ceramice. A treia încăpere găzduiește unelte agricole și accesorii ale industriei ceramice. Ultima sală expune meșteșugurile cu uneltele folosite în cadrul ocupațiilor țărănești. Clădirea a doua cuprinde o expoziție care prezintă istoria locului și a regiunii de la descoperirile arheologice din vremea dacilor și romanilor, până  la martirii Horea, Cloșca și Crișan sau Avram Iancu. Sunt expuse piese originale, fotografii, documente și lucrări de artă  contemporană, realizate de artiști plastici și artiști populari. Contact: Adresa: Str. Principală nr. 178, comuna Scărișoara  Nouă, jud. Satu Mare.muzeul-etnografic-al-motilor-scarisoara-noua_52d5bab9282b9_1389738681_b

Muzeul Etnografic Maghiar ”Sipos László”

Casa țărănească din comuna Bogdand, ce face obiectul acestui muzeu etnografic, a fost construită în jurul anilor 1880-1885  de către meșteri populari din Cristur (jud. Sălaj).  ~n  anul  1997, aceasta  a fost transformată înmuzeu și de atunci poartă numele fondatorului, Sipos László (1948-1997). Este o casă  tipică zonei din perioada respectivă, construită pentru oameni mai înstăriți. De formă dreptunghiulară, dispusă perpendicular pe stradă, este clădită pe o fundație de cărămizi, combinate cu piatră de  râu, pereții groși  fiind clădiți din văioage alternate cu cărămidă arsă. Este înconjurată de un târnaț în formă de U, în partea dinspre stradă, pe lungimea casei, și în spate, susținut fiind de 14 stâlpi de formă octogonală. Casa este compusă din 3 încăperi:  camera curată (cu piesele de mobilier, costume populare și textile), intrarea (destinată unei prezentări a istoriei locale) și camera de locuit (cu piese de mobilier, obiecte ceramice și piese folosite la țesut). Contact: tel. 0768 094 058 (Bede Eva)

muzeul-etnografic-maghiar-sipos-laszlo-bogdand_52d5b97fbaebf_1389738367_b

Sursa: Consiliul Județean Satu Mare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.