Ultima actualizare: azi, 14:26

Locale

Pagube de 180 milioane lei în urma secetei, la Satu Mare

prefectura, eugeniu avramSeceta din această vară a afectat peste 90.000 de hectare de culturi agricole, valoarea pagubelor depăşind 180 de milioane lei, a anunţat astăzi prefectul Eugeniu Avram, în urma centralizării datelor adunate de către comisiile de evaluare.

Din păcate la nivel de judeţ este o situaţie destul de gravă. Sunt afectate peste 90.000 hectare de culturi agricole. Valoarea totală a pagubelor constate de către comisiile noastre se ridică la 180 milioane lei“, a delcarat prefectul.

Printre culturile cele mai afectate se află porumbul cu 39.000 de ha, floarea soarelui cu 13.000 ha, soia cu 4.500 ha şi sfecla de zahăr cu 2.000 ha.

Cele mai afectate culturi, în procent de peste 80% au fost în Andrid, Tiream, Carei şi Pir, iar ca suprafață pe primul loc se situează comuna Căuaş cu 4.000 de ha.

Prefectul a explicat că scopul acestei acţiuni este de promova un act normativ prin care fermierii să fie despăgubiţi şi să-şi poată reînfiinţa culturile agricole.

Încă la nivel naţional se lucrează din plin la centralizarea datelor, judeţul Satu Mare fiind care a terminat această situaţie, datorită faptului că prefectul a mobilizat din timp comisiile de evaluare.

Se preconizează că o parte din fonduri să ajungă la fermieri în această toamnă pentru a-şi putea reînfiinţa culturile, iar restul în primăvară. Banii vor proveni atât din fonduri guvernamentale cât şi din fondul pentru situaţii de urgenţă al Uniunii Europene.            

Un comentariu

  1. gigi Răspunde

    felicitari prefecturii sm pt implicare nu numai in acest domeniu si speram sa ajunga cat mai repede banii in judet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.