Ultima actualizare: azi, 11:29

Totul despre sex

Papiloma Virusul Uman (HPV)

sad girlIn basme, printesa saruta broscoiul cel bubos si il transforma in print, in viata de toate zilele, daca ai relatii sexuale cu o persoana cu negi, pur si simplu iei si tu. HPV este un virus care produce negi in zona genitala.

            Aproape 60% dintre oameni poarta acest virus, dar numai un mic procentaj face negi genitali. Sunt umflaturi mici, nedureroase care arata ca niste conopide minuscule si apar pe vulva si vagin, penis si anus. Pana sa se dezvolte pot trece saptamani sau ani si poti sa nici nu observi leziunile foarte mici, care gazduiesc virusul si te fac apt sa raspandesti infectia.

            Exista 52 de tulpini diferite de HPV, numerotate. Numerele 6 si 11 produc negi genitali, numerele 16 si 18 sunt asociate cu cancerul cervical, dar nu produc negi. Daca negii sunt vizibili, medicul poate sa ii trateze cu solutie acida care ii va usca si ii va face sa cada dupa mai multe saptamani, sau se pot inlatura prin diatermie (ardere), crioterapie (inghetare) sau terapie laser.

Negii revin destul de des, mai ales daca esti o persoana supusa unui stres intens, fumezi sau utilizezi steriozi. Ca si in cazul herpesului, cu cat te ingrijesti mai bine, cu atat vei avea, probabil, mai putine atacuri.

            La adulti HPV se raspandeste prin sex genital sau anal cu un partener infectat. Prezervativele ajuta, dar nici macar ele nu protejeaza 100%. Evita sa faci sex in timp ce unul din voi are negi si este sub tratament.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.