Ultima actualizare: azi, 19:32

Locale

Toma Hogea şi-a lansat cartea “Despre arta păpușarilor români. Dialoguri cu Maeștrii Scenei” la Satu Mare

Toma Hogea, lansare de carte (67)Scriitorul Toma Hogea și-a lansat astăzi la Muzeul de Artă Satu Mare cele cinci volume care cuprind o adevărată enciclopedie ale trecutului și prezentului Teatrului de Păpuși din România, intitulate ”Despre arta păpușarilor români. Dialoguri cu Maeștrii Scenei”.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către oamenii de cultură Felician Pop, director al Muzeului Judeţean şi Robert Laszlo, directorul Centrului de Creație Satu Mare.

”Toma Hogea prezintă astăzi o operă impresionantă nu doar prin dimensiune ci și prin calitate. Efortul scriitorului nu s-a rezumat doar la scrierile acestor cinci volume. Până să ajungă la acestă izbândă, Toma Hogea a cutreierat întreaga țară, cu tenacitate și cu răbdare, pentru a scoate la lumină un palier al artei expresive. Prin această bogată tezaurizare a spiritului uman în formele ei ludice, cititorul are o perspectivă extrem de limpede din spatele cortinei, acolo unde păpușarii trag sforile nu doar a unor simple păpuși”, a declarat Robert Laszlo.

În luarea de cuvânt, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a afirmat că Toma Hogea a umblat la toate teatrele din întreaga țară, pe cont propriu, întâlnindu-se cu o sută de oameni și reușind să scrie o adevărată istorie, care în această lume superficială este ca un ”far într-o pustie de fumuri”.

Despre Toma Hogea și volumele scrise de el a vorbit Maria Mierluț, actor și regizor păpușar de la Oradea. Ea a declarat că știe cum s-au născut aceste volume și că este foarte legată de carte, mărturisind că este una cu greutate nu numai la propriu ci și la figurat. Momentul în care scriitorului i-a venit idea de a scrie această a fost atunci când începeau să dispară oamenii  care au construit primele Teatre de Păpuși de după război, oameni pe care Toma Hogea a apucat să îi întâlnească.

La finalul discursurilor, scriitorul Toma Hogea, le-a mulțumit sătmărenilor pentru prezența lor dar și totodată pentru invitația de a-și lansa aceste volume și la Satu Mare.

Actor, regizor, lect. universitar, și autor a unor lucrări de specialitate, cea mai importantă fiind ”Istoria Teatrului de Animație din România”, dr. Toma Hogea are o carieră de aproape 40 de ani, sute de roluri și nenumărate spectacole regizate cu studenți sau în teatre profesioniste. Actor de film, scenarist al emisiunilor pentru copii la Radio Trinitas Iași și zeci de imprimări la TVR Iași – ca actor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.