Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Mihalache despre separarea Teatrului: Ar fi o sinucidere!

Adrian Mihalache (5)Directorul artistic al Teatrului de Nord, Andrei Mihalache, consideră că separarea celor două trupe teatru ar fi drept “o sinucidere”, în condițiile în care instituțiile culturale se confruntă cu probleme, mai ales într-un județ sărac cum este Satu Mare.

Mi se pare cel puţin nepotrivit într-o Europă care îşi deschide graniţele, care anulează graniţe, e o instituţie care aşa e formată, se chemă Teatrul de Nord, să dispară ca să se nască alte două instituţii, din foarte multe considerente economice, financiare. Nu văd cum un oraş, un judeţ destul de sărac, cum e Satu Mare şi care cu greu reuşeşte să susţină activitatea unei instituţii teatrale, o va face cu două instituţii teatrale“, a declarat Mihalache, astăzi, într-o conferință de presă.

El a ținut să precizeze că teatrul din Satu Mare nu este singurul cu două secţii din ţară.

“Cred că e o discuţie care nu-şi are rostul acum. Mai este destul până când Teatrul de Nord va fi refăcut, atâta timp cât acum suntem în chirie. Să se termine Teatrul, să stăm cu toţii la masa verde. Motivaţia colegilor de la secţia maghiară <<că ar merge mai bine>> contravine declaraţiilor lor în care afirmă că anul trecut au avut cea mai bună stagiune. Dacă a fost atât de bună, în condiţiile astea de ce ar trebui să se separe cele două secţii?“, a mai punctat Mihalache.

Directorul artistic va lupta pentru ca Teatrul să rămână în actuala formă.

Părerea mea nu e pozitivă şi cu toate mijloacele culturale eu personal voi lupta ca acest teatru să rămână Teatrul de Nord. Nu cred că e momentul nici financiar, nici politic să facem experimente. Eu cred că s-au bucurat de toată libertatea posibilă în condiţiile actuale, de la repertoriu până la invitaţi“, a precizat Mihalache.

El nu a ascuns faptul că probabil sunt colegi fericiţi de separarea celor două teatre, şi a subliniat că o separare ar impune funcţii în plus.

Eu nu cred că oamenii aleşi sau numiţi pe o perioadă de timp, de la politică la cultură, au dreptul în scurta lor existenţă ca manageri, ca hotărâtori de destine, să anuleze, să facă să dispară un lucru pe care nu l-au făcut ei. În condiţiile prin care trece cultura în România, să doreşti o separare astăzi  mi se pare o sinucidere“, a mai spus Mihalache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.