Ultima actualizare: azi, 19:32

Locale

Ziua porților deschise pentru șah, în 17 octombrie, la Casa de Cultură

conferinta ISJ (12)Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui în data de 17 octombrie, ”Ziua porților deschise pentru șah – cu titlul ”Șahul ne Unește”, un eveniment organizat printr-un proiect de către Asociația Chess Star în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Asociația Club Sportiv Şah Central Satu Mare și Asociația Rotaract Club Satu Mare. Mai multe detalii cu privire la acest eveniment prin care se dorește a se promova șahul, au fost oferite astăzi în cadrul unei conferințe de presă, de către inspectorul general al ISJ Satu Mare, Călin Durla și reprezentantul Asociației Chess Star, Hejja Botond.

Asociația Chess Star a venit cu o propunere foarte bună, știm noi că șahul este gimnastica minții și cu cât îi atragem pe copii de la o vârstă mai fragedă spre acest sport, cu atât iuțeala și sprinteneala minților va fi educată. Ne-am bucurat de idea pe care au adus-o partenerii noștri și se pliază foarte bine și pe un proiect al ministerului care a propus cursuri opționale, educație prin șah în grădinițe și școli”, a declarat Călin Durla.

Despre eveniment și acțiunile care se vor organiza în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, a vorbit coordonatorului acestei activități, Hejja Botond. Acesta a ținut să precizeze că scopul principal al acestui eveniment este de a populariza beneficiile practicării șahului la copii, șahul ca metodă didactică de predare, ca activitate sportivă și de agrement, ca liant între generații, ca punte de legături dintre diferite comunități culturale și sociale.

Astfel spuse, organizatorii au pregătit pentru sătmăreni diferite activități de promovare a șahului, cum ar fi: un concurs de desen pe tema şahului; un joc simultan de şah cu titlu demonstrativ; diverse jocuri şi exerciţii adiacente de promovare a şahului pentru copii; prezentări şi expuneri despre beneficiile practicării şahului la copii; un concurs pe echipe pentru copii şi tineri jucători de performanţă, un concurs individual pentru amatori.

Concursul de desen pentru copii din grădinițe și școli primare este dedicat tuturor copiilor, atât pentru cei din grădinițe, cât și pentru cei din școli primare, iar participarea este gratuită și nu necesită înscriere sau înregistrare prealabilă. Desenele vor fi realizate/depuse sub îndrumarea educatoarelor/învățătoarelor. Fiecare grădiniță și școală primară din municipiu poate participa cu un un număr nelimitat de desene. Fiecare copil poate participa cu un singur desen. Copiii de la grădiniță vor realiza un desen pe tema „Palatul șahului”, iar elevii din clasele 0-4, un desen cu tema „Ce este șahul?”.

Desenele fiecărei grădinițe sau școli primare vor fi trimise prin poștă curier sau depuse personal grupate, la sediul Asociației Chess Start ( Municipiul Satu Mare, str. Alexandru Odobescu nr 48, de luni până vineri între orele 8.00-17.00”), cel târziu până în data de 13 octombrie ora 16.00. Desenele vor fi analizate de către un juriu format din șapte membri.

Concursurile sunt gratuite iar termenul de înscriere este până în data de 12 octombrie. Înscrierile se fac pe adresa e-mail: [email protected] sau la numărul de telefon 0744 – 197.650.

Susținătorii evenimentului sunt Primăria Municipiului Satu Mare și Teatrul de Nord 

Redăm agenda evenimentului:

10.00-11.30: Festivitatea de premiere a concursului de desen, cu următorul program:

– Prezentarea Festivalului de Şah

– Prezentarea Asociaţiei Chess Start

– Prezentarea Asociaţiei Club Sportiv Şah Central Satu Mare şi al programului „Şah în grădiniţă şi şcoală”

– Prezentări despre efectele benefice ale şahului

–  Jocuri demonstrative de şah

–  Premierea concursului de desen

Locaţia: Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor (notă: unde funcţionează temporar Teatrul de Nord Satu Mare). Capacitatea sălii: 500 de persoane.

10.00-16.00 – Expoziţia de fotografii despre activităţile organizate în anul 2015 a Asociaţiei Chess Start. Locaţia: Holurile de la parterul şi etajul Casei de Cultură a Sindicatelor.

10.30-16.00 – Două concursuri de şah cu scopul de a promova şahul ca activitate sportivă şi de recreere. Locaţia: Holul central de la subsolul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Cei interesaţi pot urmări derularea jocurilor de pe holurile de la parter şi etaj.

12.00-14.30 – Joc simultan de şah, în cadrul căruia un copil şahist de 10 ani va juca simultan la 10 mese (adulţi) şi un copil de 8 ani va juca simultan la 5 mese (adulţi). Cei interesaţi pot urmări din sală derularea jocurilor. Locaţia: Sala de şedinţă a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu”. Capacitatea sălii: 190 de persoane.

 12.00-14.30 – Castelul Şahului. Copiii vor putea participa la diverse activităţi interactive şi distractive, cu şi despre şah: şah gigant, cântece, dansuri, jocuri de şah medieval (şah de piatră, masa campionului), poveşti animate de şah pe tablă uriaşă, zoo- şah, şahul magicianului, şah cu maşinuţe, lego şah, labirint de şah, curiozităţi din lumea şahului. Animator: ROMAN József Attila – instructor de şah atestat al Federaţiei Române de Şah şi arbitru de şah. Locaţia: Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor. Capacitatea sălii: 100 de copii.

Asociația Chess Start este o organizație nonprofit care a fost înființată în acest an la iniţiativa unor antrenori de şah şi părinţi ai copiilor şahişti din municipiul Satu Mare. Asociația dorește să contribuie la dezvoltarea abilităților de viață a copiilor și tinerilor prin șah. Asociația își propune să popularizeze, să răspândească și să dezvolte practicarea șahului ca element sportive, științific, creator, educational, cultural și artistic, promovând spiritual de armonie, corectitudine și toleranță la nivelul tuturor persoanelor interesate și care practică acest sport.

conferinta ISJ (2)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.