Ultima actualizare: azi, 09:33

Locale

Inspectoratul General pentru Imigrări face precizări: Ce se va întâmpla la centrul de refugiați Tășnad

Tasnad, centru de imigranti (1)Ca urmare a demersurilor întreprinse de Instituţia Prefectului judeţul Satu Mare, cu privire la subiectul de interes public privind amenajarea în oraşul Tăşnad, judeţul Satu Mare a unui spaţiu destinat persoanelor care solicită azil politic, Inspectoratul General pentru Imigrări a transmis un punct de vedere oficial în acest sens.

Inspectoratul General pentru Imigrări are în administrare, la nivel național, șase Centre Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil, la  Timişoara, Șomcuta Mare – jud. Maramureş, Rădăuţi – judeţul Suceava, Galaţi, Giurgiu şi  Bucureşti. Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări a căutat să identifice spaţii proprii sau altele care să necesite o reabilitare cu costuri mai reduse, fiind identificate trei noi locaţii la Câmpulung Muscel, jud. Argeș, Tășnad, jud. Satu Mare și Bumbești Jiu, jud. Gorj. Capacitatea totală de cazare în aceste spaţii va fi de aproximativ 550 de locuri, dispuse astfel: 250 la Câmpulung Muscel și câte 150 la Tășnad și Bumbești Jiu.

Aceste locaţii se vor folosi pentru noua destinație numai dacă va fi cazul, în condițiile în care, în prezent sunt 6 centre funcționale care au o capacitate de aproximativ 1.500 de locuri destinate persoanelor care solicită o formă de protecție în România. La această dată, gradul de ocupare este de aproximativ 15%. Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil au competențe în ceea ce privește primirea, înregistrarea şi procesarea cererilor de azil. Solicitanții de azil care nu dispun de mijloace materiale de întreținere pot fi cazați în aceste spații până la soluționarea cererii de azil. În fază administrativă, procedura de acordare a unei forme de protecție în România are o durată de 30 de zile.

După obținerea unei forme de protecție, statut de refugiat sau protecție subsidiară, cei mai mulți aleg să locuiască în afara centrelor, în orașe dezvoltate din punct de vedere economic, participând în mod activ în societatea românească din punct de vedere cultural, social și economic.

Aceste demersuri ale Inspectoratului General pentru Imigrări au loc ca urmare a Deciziilor UE din data de 14 septembrie 2015 când Consiliul Uniunii Europene a adoptat cu unanimitate de voturi Decizia (UE) 2015/1523 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale în beneficiul Italiei şi al Greciei, obligaţia acceptării unui număr de 1705 persoane care să fie relocate intra UE din Italia si Grecia, într-o perioadă de 24 de luni de la data publicării, respective 15 septembrie 2015.

Sursa: Prefectura Satu Mare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.