Ultima actualizare: azi, 15:02

Locale

Alegeri 2016: Schimbări în procesul de votare

Eugeniu Avram, Sebastian DomutSătmărenii care vor vota anul acesta nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție de votare și dacă, în ziua alegerilor, și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin. 

Anunțul a fost făcut astăzi de reprezentantul Autorității Electorale Permanente, Sebastian Domuț, la prima întâlnire din acest an dintre secretarii de primării din județ și Instituția Prefectului.

Constiutuim un corp al operatorilor de calculator la secțiile de votare. Este o noutate în ceea ce privește informatizarea secțior de votare, acest corp al operatorilor IT. Tocmai am reușit la Negrești, zonal, să facem cinci sesiuni de testare – examinare, am avut înscriși 98 de candidați din care 86 au reușit să promoveze testările și au fost deja instruiți. Urmează să facem o nouă acțiune, peste două săptămâni, în funcție de cum reușim să punem la punct partea de infrastructură informatică, să ne desfășurăm activitatea la Carei și Tășnad, urmând ca să încheiem acțiunea pe județul Satu Mare, aici, în municipiul Satu Mare, într-o locație pe care o vom stabili de comun acord cu primarul Dorel Coica și cu domnul prefect”, a declarat Sebastian Domuț.

În ceea ce privește alegerea președinților secțiilor de votare, Sebastian Domuț a comunicat că aceștia vor fi desemnați printr-o tragere la sorți automată, de calculator, și se va ține cont de îndeplinirea condițiilor generale pentru a putea deveni președinte și nu în ultimul rând, se va ține cont de criteriul apropierii de domiciliu.

Până în prezent și-au manifestat intenția de a face parte din acest corp al experților electorali un număr de 260 de persoane, iar pentru operatorii de calculatori, au fost depuse 525 de cereri la cele 334 de secții de votare.

Sebastian Domuț a mai anunțat că cei de la STS deja au verificat toate secțiile de votare din tot județul, au făcut măsurători și le-au analizat dacă permit implementarea infrastructurii informatice, iar în curând vor fi achiziționate cu echipamente IT. Fiecare secție va fi dotată cu calculator și acces la internet pentru transmitere și primire de date și informații.

 

intalnire secreatari Prfectura (64)

 

 

 

Un comentariu

  1. ZZZZ Răspunde

    Eu as propune ca insusi scrutinul sa fie electronic, ca doar toti avem acasa internet, calculatoare, telefoane smart..chiar si bunica.
    2 clickuri si chelu pleaca :-))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.