Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Medalion Cultural Petru Bran, la Colegiul Național Doamna Stanca

medalion petru bran (3)La Colegiul Național Doamna Stanca din Satu Mare a avut loc astăzi, simpozionul cultural dedicat activității protopopului greco catolic Petru Bran, (1821 – 1877). Acesta s-a desfășurat sub egida Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, Muzeului Județean Satu Mare și Colegiului Național Doamna Stanca din Satu Mare.

Simpozionul a evocat și exemplificat activitatea lui de scriitor, de profesor de limba română, dar în special cea de luptător pentru drepturile românilor.

S-a evidențiat faptul că Petru Bran a fost primul profesor de limba română al Sătmarului, a fost profesorul lui Ioan Slavici pe perioada studiilor acestuia în Satu Mare,  reușind să obțină dreptul de predare a limbii române în cadrul Liceului Catolic Regal, actualul Colegiu Doamna Stanca, prin lupta, prin rezistența și prin câștigarea admirației  autorităților maghiare ale vremii. Lupta lui pentru drepturile românilor a inspirat și a fost continuată de Dr. Vasile Lucaciu.

medalion petru bran (1)Prezentarea activității lui Petru Bran a fost susținută de documente și fotografii ale Muzeului Județean.

De asemenea, s-a menționat existența a 200 de ani a Colegiului Național Doamna Stanca, vârstă împlinită tocmai anul acesta. În cinstea acestui fapt cercetătorii muzeului județean lucrează la  monografia liceului.

Printre cei care au luat cuvântul la acest simpozion amintim pe directorii instituțiilor organizatoare (în ordinea amintită) Robert Laszlo, Felician Pop, Ana Maria Marușca și cercetătorii științifici ai  Muzeului Județean Satu Mare, Paula Virag și Diana Iagar. 

Printre cei prezenți în sală enumerăm, elevi ai liceului, precum și iubitori ai istoriei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.