Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Trei sătmărence, intoxicate cu monoxid de carbon

intoxicatie monoxid de carbonTrei sătmărence au cerut ajutorul Serviciului de Ambulanță Satu Mare, acuzând dureri de cap, amețeli și palpitații, simptome specifice unei intoxicații cu monoxid de carbon. Ambulanțierii au fost solicitați să intervină azi-noapte, 21 spre 22 ianuarie, în jurul orei 03.49, pe strada Careiului din Satu Mare. Cele trei paciente erau conștiente, fapt pentru care după efectuarea consultului au refuzat să fie transportate la spital.

Echipajele au găsit trei paciente de 65 ani, 46 ani, 20 ani cu semne de intoxicație cu monoxid de carbon (cefalee, amețeli, palpitații) conștiente, orientate temporo-spațial, echilibrate hemodinamic și respirator care după efectuarea consultului au refuzat transportul la spital”, se arată în informarea de presă a Serviciului de Ambulanță Satu Mare.

În cursul zilei de ieri, 21 ianuarie, echipajele Serviciului de Ambulanță au intervenit la un total de 112 solicitări, din care 81 cazuri pentru urgențe.

Potrivit medicilor, simptomele intoxicației cu monoxid de carbon variază în funcție de cantitatea de gaz inhalată și de timpul în care s-a făcut inhalarea. Dintre simptomele cele mai frecvente ale intoxicației cu monoxid de carbon amintim: cefalea, amețelile, palpitațiile, greața, vărsăturile, iar în cazuri mai grave apar somnolența, convulsiile și coma. În cazuri foarte grave se poate ajunge la deces.

Pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, toate sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreținute și verificate periodic, pentru a avea o bună ventilație. Coșurile, hornurile și țevile de evacuare trebuie și ele inspectate periodic. Încăperile trebuie aerisite frecvent, mai ales unde stau copii mici sau persoane mai în vârstă. Este bine să fie instalate detectoare de monoxid de carbon, pentru depistarea concentrațiilor crescute de gaz. Autovehiculele nu trebuie puse în funcțiune într-un spațiu închis (de exemplu garaje), căci acumulările de gaze se produc rapid. Nu folosiți aragazul, cuptorul sau generatoare portabile cu gaz pentru a încălzi încăperile și mai ales nu le lăsați nesupravegheate când dormiți.

Modul defectuos de funcționare a sobelor este cea mai frecventă cauză de intoxicație cu monoxid de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.