Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Casting pentru dansatori și instrumentiști la Satu Mare. Se dorește înființarea unui ansamblu al județului

ansamblu centrul de creatieCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare va organiza, în scurt timp, un casting pentru dansatori și instrumentiști în vederea înființării unui ansamblu folcloric reprezentativ al județului Satu Mare. Directorul acestei instituții, Robert Laszlo, a afirmat azi, în cadrul ședinței de prezentare a bilanțului pe anul trecut, că înființarea acestui ansamblu în acest an reprezintă un obiectiv major al instituției pe care o conduce.

”Doresc să invit pe toți cei care doresc să facă parte din acest ansamblu al județului, fie că este vorba despre instrumentiști, fie că este vorba despre dansatori, să vină la sediul instituției noastre unde le putem oferi toate detaliile. Anul trecut am realizat o serie de costume populare din Țara Codrului, Țara Oașului, ungurești și șvăbești. Am considerat ca ansamblul oficial al județului Satu Mare trebuie să reprezinte toate zonele etnofolclorice a județului Satu Mare”, a spus Robert Laszlo.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, prezent la această ședință, a arătat că înființarea acestui ansamblu este un deziderat mai vechi.

”Am avut la un moment dat și în organigramă la Centrul de Creație posibilitatea să angajăm personal pentru realizarea acestui ansamblu folcloric. Cred că avem această datorie față de cultura sătmăreană pentru că sunt foarte multe județe care au astfel de ansambluri iar noi, Satu Mare, nu avem. Vom înființa acest ansamblu și, în primă fază, vom merge pe varianta unor colaborări și vom încerca anul viitor să punem aceste posturi pe organigramă pentru înființarea unui ansamblu profesionist, care ne va reprezenta județul la diferite manifestări artistice”, a mai spus Ștef.

Potrivit directorului artistic al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Petrică Mureșan, la acest casting se poate înscrie oricine care are talent la dans sau la a cânta la un instrument muzical. Nu contează nici vârsta, nici studiile.

”Se va face un casting pentru a-i selecta pe cei care se înscriu. Nu este necesar să aibă vreo diplomă în acest sens. Mi-aș dori să fie cât mai mulți, să fie cel puțin 30 de perechi, ca după aceea să facem cel puțin zece. Primează valoarea și talentul”, a precizat Petrică Mureșan.

SONY DSC

În cadrul ansamblului județului Satu Mare se are în vederea înființarea a 12 perechi de dansatori din Țara Codrului, 12 din Țara Oașului, și câte șase perechi pentru dansurile ungurești și cele șvăbești, precum și orchestră de muzică populară. Mai târziu, se va face și un casting pentru soliști de muzică populară.

Data la care va fi organizat castingul va fi anunțat la momentul oportun, însă până atunci, toți sătmărenii care au talent la dans și știu să cânte la un instrument muzical, sunt așteptați să se înscrie la Centrul de Creație de pe strada Mihai Viteazu nr. 32. 

Un comentariu

  1. paul Răspunde

    Acest gunoi de Stef nu ezita sa foloseasca pe oricine sa iasa in poze,,DNA ne va scapa de el in scurt timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.