Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

Fetele și feciorii din Oaș s-au întâlnit la șezătoare de Dragobete (FOTO& VIDEO)

Dragobete in Oas (54)Femei, fete și bărbați din aproape toată Țara Oașului s-au întâlnit azi într-o șezătoare tradițională desfășurată în incinta Muzeului în aer liber al Țării Oașului. Au avut astfel prilejul de a povesti, de a se cunoaște, de a lega relații, au țâpurit, au jucat, la fel cum se întâmpla și în vremurile de demult. Nu a fost deloc o întâmplare că această șezătoare a avut loc chiar de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români.

La tradiționala şezătoare oşenească au luat parte parte tinerii din Ansamblul Folcloric „Oaşul” şi ansamblul “Măgura”, alături de tezaurul uman viu Floare Finta, luminătorul satului Floare Hotca, creatori populari locali și mult-îndrăgitele interprete din Țara Oașului, Maria Petca-Poptean și Maria Tripon.

La început, în șezătoare au fost doar fetele și femeile, frumos îmbrăcate în tradiționalul strai oșenesc, care erau preocupate de munci precum torsul cânepei şi al lânii, răşchietul firelor de cânepă, depănatul lânii, făcutul iţelor pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale precum realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera este întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh și ghicitori.

Femeile mai în vârstă, precum Floare Finta sau Floare Hotca, au descris, în câteva cuvinte, felul în care se desfășurau nunțile în Țara Oașului pe vremea când erau ele mai tinere, sfătuindu-le pe fete de azi să-și aleagă cu grijă viitori soți.

După un timp, la șezătoare și-au făcut apariția și feciorii, însoțiți de ceatarâși și plini de voie bună. Imediat ce au intrat în șezătoare, feciorii s-au așezat lângă câte o fată, mulți dintre ei ținându-le chiar în brațe. După un timp, feciorii au luat fetele la joc pe muzică oșenească și pe tâpuriturile femeilor.

La șezătoare a ajuns, la un moment dat, și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, care a declarat că este bucuroasă că se fac eforturi desebite pentru păstrarea tradițiilor populare în Oaș.

”Toți, împreună cu Muzeul Țării Oașului, Casa Orășenească de Cultură, precum și Primăria orașului Negrești Oaș, încercăm să ținem vii aceste obiceiuri atât de valoroase care ne arată rădăcinile noastre și ne croiește și direcția în care trebuie să ne îndreptăm. Mă bucur că în fiecare an parcă este mai frumos și mi-ar plăcea să cred că tinerii noștri vor duce mai departe aceste frumoase momente”, a afirmat Aurelia Fedorca.

Directorul Casei Orășenești de Cultură, Natalia Lazăr, a arătat că astfel de șezători reprezintă o modalitate a de a mai salva ceea ce se mai poate în Țara Oașului în ceea ce privește tradiția.

”Încercăm să recuperăm tradiția, ușor uitată, așa că aducem în prim plan această șezătoare pusă, în acest an, sub semnul Dragobetelui. Azi este Dragobetele, cap de primăvară, Năvalnicul, cum este numit în literatura de specialitate, un obicei atestat în Muntenia și Oltenia, necunoscut în Țara Oașului, dar iată că sărbătorim și noi această sărbătoare printr-o șezătoare oșenească”, a afirmat Natalia Lazăr.

Aceasta a explicat și de ce s-a decis ca șezătoarea să fie organizată chiar de Dragobete, deși nu este o sărbătoare specifică oșenească. “Astăzi, fiind Dragobete şi fiind o problematică la nivel naţional, Valetines Day sau Dragobete, Ţara Oaşului s-a gândit să-şi asume Dragobetele, pentru că este o sărbătoare românească”, a mai spus directorul Casei de Cultură.

Șezătoarea s-a încheiat cu o tradițională masă de boace tradiționale din Țara Oașului.

Și în acest an, șezătoarea de la Negrești a fost inclusă pe lista evenimentelor promovate de Autoritatea Națională pentru Turism, având parte de mediatizare pe plan național și este realizată cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Negrești-Oaș.

Un comentariu

  1. Cristi Răspunde

    Chefuri peste chefuri la Negresti pe bani PUBLICI!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.