Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Monumentul Limbii Române va fi amplasat în Parcul Libertății. Cum arată statuia

monumentul limbii romaneÎn urma unei solicitări depuse de directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, consilierii locali sătmăreni au fost de acord cu amplasarea monumentului ”Statuia Limbii Române” în Piața Libertății din municipiul reședință de județ.

Statuia va fi amplasată în acest parc undeva vizavi de Catedrala Romano-Catolică. Monumentul Limbii Române este unul dintre cele care întăresc conștiința identitară națională. Se spune că un popor supravieţuieşte în timp  prin cultura sa, prin artă, scris şi prin tot ceea ce lasă în urmă frumos şi valoros. Dar un popor supravieţuieşte mai ales prin limba lui. Prin el transmite mai departe generaţiilor ce vin tot bagajul de cunoştinţe acumulat în timp. Un popor îşi păstrează indentitatea prin limba vorbită şi scrisă. Iată de ce amplasarea unui monument al Limbii Române la Satu Mare este necesară şi esenţială”, declară Robert Laszlo.

Ansamblul monumental este compus dintr-un personaj principal, o mamă din popor într-o atitudine demnă, puţin severă, îmbrăcată într-o togă romană ţinând într-o mână o carte masivă ce va conţine un text specific pentru limba română. La poalele ei se află un copil ce se străduieşte să citească textul. În spatele femeii se află un copac rămuros, cu rădăcinile adânc înfipte în pământ, completând compoziţia şi simbolizând puterea şi trăinicia Limbii Române. Statuia femeii şi a copilului va fi de circa 2,20 m, iar înălţimea copacului va fi de circa 3,00 m, tot ansamblul fiind din bronz, pe un soclu de piatră. Sculptura aparține artistului sătmărean Radu Ciobanu.
Încă nu se știe cu exactitate când va fi amplasat acest monument, dar Robert Laszlo spune că își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede cu putință.

4 comentarii

  1. doctor Răspunde

    cea mai importanta investitie din oras!!!!!!

  2. copil Răspunde

    Cred că bietul copil se va strădui tare mult să citească, ținând cont de poziția laterală pe care o are față de carte!

  3. Marius Răspunde

    Statuia va fi amplasata vizavi cu Catedrala Romano Catolica, fix acolo unde vizavi cu catedrala mai e si statuia lui Ham Janos sau cum il cheama….Vor fi doua statui vizavi una cu alta? Si astia care hotarasc lucrurile astea zici ca sunt cazuti din Marte!!!

  4. satmarean Răspunde

    “Esentiala”??? :-)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.