Ultima actualizare: azi, 20:42

Locale

Sistemul cardurilor de sănătate a picat din nou. Medicii și farmaciile, nevoiți să lucreze după vechiul model

sistem card de sanatate picat

UPDATE: Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat în jurul orei 10.15 că sistemul este funcțional. ”Echipa tehnică a CNAS a reușit să rezolve problema constatată ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnării prin card. Începând cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatică PIAS este funcționala în parametrii proiectați”, se arată în comunicatul postat pe propriul site de CNAS. .

Sistemul de certificare pentru componența CEAS, adică a cardurilor naționale de sănătate a căzut din nou ieri după-amiază. ”Echipa tehnică a CNAS a constatat duminica 14.02.2016, ora 14:00, o defecțiune în funcționarea autorităților de certificare pentru componenta CEAS (card național). Estimăm că în maxim 30 de ore de la constatarea problemei (în cursul zilei de 15.02.2016) echipa tehnică va remedia defecțiunea și sistemul PIAS va fi funcțional în parametrii proiectați.

Până la anunțul remedierii problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale / prescrierii rețetelor / eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline. Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în PIAS în maxim 72 ore de la prestarea acestora”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Cu alte cuvinte, sistemul nu merge și nici nu se știe cât timp nu va merge. Medicii de familie vor constata, în această dimineață că vor fi nevoiți să lucreze fără card, doar pe hârtie, deci ca înainte. Deși nu știu încă câtă vreme nu va merge, medicii de familie sunt obligați să lucreze în sistem în maxim 72 de ore informațiile, altfel atât ei cât și farmaciile riscă să rămână fără bani.
Până la data publicării acestor rânduri, sistemul cardurilor de sănătate nu a fost repornit de specialiștii CNAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.