Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Gratuit la Satu Mare. Screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

screening cancer col uterin satu mareMinisterul Sănătăţii desfăşoară, în continuare, Programul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.  Subprogramul naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de cinci ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne se desfășoară gratuit și la Satu Mare.  

 Subprogramul de depistare precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat  de cancer de col uterin, potrivit celor afirmate azi, în cadrul unei conferințe de presă, de managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, Marcela Papici.  

”Screeningul  constă în testarea gratuită prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou a populației feminine eligibile.  Pentru a beneficia de acest program, femeile trebuie să se adreseze medicilor de familie  pentru a fi informate și consiliate cu privire la utilitatea acestui test, modul și locul recoltării, condițiile de recoltare și vor obține un formular pentru recoltare. Cu acest formular, femeile se prezintă la centrele de recoltare în vederea efectuării testului. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie, femeile fiind informate despre rezultat și vor primi recomandările medicale în funcție de rezultatul testului”, a arătat Marcela Papici.

La Satu Mare, responsabil cu acest test este medicul Kiffer Erszebet. În județ sunt două centre de recoltare. Unul dintre acestea se află la Spitalul Județean, etajul I, camera 11, având program luni și miercuri, între orele 14.00 și 21.00, mați și joi, între orele 8.00 și 14.00,  iar cel de-al doilea se află la Tășnad, unde recoltări se fac vineri.

Cancerul de col uterin reprezintă unul dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei. Depistat în fazele incipiente poate fi tratat de aceea și importanța testării periodice. Participarea femeilor la programul de screening este foarte important pentru sănătatea lor, atât în ceea ce privește prevenirea, dar și în depistarea precoce a bolii, atunci când tratamentul are cea mai mare probabilitate de a avea succes.

2 comentarii

  1. Erzsebet Kiffer Răspunde

    As dori sa adaug o mica corectare.Sunt coordonatoarea Subprogramului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin care se deruleaza in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare.Acel program amintit de Dvs in articol nu este programul centrului de recoltare ci programul meu de lucru in cadrul Cabinetului de Planificare Familiala Satu Mare si Tasnad.Referitor la centrele de recoltare, in cadrul retelei de screening avem contract incheiat cu cinci centre de recoltare,trei la Satu Mare,un centru de recoltare la Carei si unul la Negresti-Oas.Medicul de familie informeaza femeia in legatura cu aceste centre de recoltare si programul lor de lucru.

  2. ana Răspunde

    Totusi,se poate afla unde se face colectarea probelor si programul acestor centre?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.