Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Satu Mare, în top 5 pe țară la produse tradiționale. Cu ce se mândrește Sătmarul

produse traditional satu mareJudețul Satu Mare se află pe locul 5 pe țară în ceea ce privește produsele tradiționale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Județul nostru a înregistrat, până în prezent, 26 de astfel de produse tradiționale printre care pot fi amintite produse precum pălinca, brânza, vinul, afumături și altele.

La nivel național, doar 524 de preparate se pot mândri cu titlul de produs tradiţional, de peste şapte ori mai puţine decât în urmă cu trei ani, când erau autorizate 4.000, arată statisticile MADR.

Peste jumătate dintre produsele tradiţionale româneşti vin din judeţele Braşov, Maramureş şi Alba. Dacă Braşovul este campionul brânzeturilor şi a reuşit să autorizeze 159 de preparate, Maramureşul, recunoscut pentru afumături şi palincă, se poate lăuda cu 65 de produse tradiţionale, iar la Alba ies în faţă mai ales brutarii, judeţul reuşind să ateste 46 de produse.

Topul judeţelor cu produse tradiţionale este completat de Argeş, cu 34 de preparate atestate, Satu Mare (26), Botoşani (23), Covasna (20), Buzău (15), Bucureşti (14) şi Suceava (13).

Pe de altă parte, sunt 11 judeţe în ţară fără produse tradiţionale. Nu s-au grăbit să îşi înregistreze nimic locuitorii din Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Teleorman şi Vrancea.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.