Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

Taxa de poluare plătită între 2007 și 2013 va fi returnată integral de stat

taxa de poluareToti proprietarii de masini care au platit o taxa de poluare, intre 2007 si 2013, isi vor primi banii inapoi de la statul roman. O ordonanta in acest sens a fost publicata deja in Monitorul Oficial.

Cererile de restituire a taxei vor putea fi depuse la ANAF in cateva zile, dupa ce vor fi publicate si normele de aplicare. Nu va bucurati insa prea tare, pentru ca banii vor fi recuperati de la stat in 5 ani.

Daca ati inmatriculat o masina intre 1 ianuarie 2007 si 1 martie 2013 si nu ati recuperat prin instanta taxa de prima inmatriculare, taxa auto sau taxa de poluare, indiferent cum s-a numit – statul roman va da banii inapoi. Cum?

Mergeti la ANAF unde depuneti buletinul, chitanta sau ordinul de plata a taxei. Completati cererea tip de la ANAF si prezentati actele masinii.

Ulterior, statul roman va trimite banii intr-un cont. Atentie! Nu primiti banii imediat. Cererile de restituire se solutioneaza in 45 de zile, iar restituirea taxei propriu zise si a dobanzii aferente se esaloneaza pe 5 ani. Cu alte cuvinte, in fiecare an veti primi cate 20%.

Totusi, nu va grabiti la ANAF, pentru ca autoritatile nu au publicat inca normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta. Astfel veti putea solicita returnara taxei de poluare peste cateva zile, spun surse din cadrul Ministerului Mediului, cand aceste norme vor aparea in Monitorul Oficial.

De altfel, normele trebuie sa lamureasca o problema complicata. Cine are dreptul sa ceara restituirea taxei de poluare? Primul proprietar, care a inmatriculat masina, sau actualul proprietar care a cumparat-o?

Statul roman a decis sa restituie taxa de poluare pe cale administrativa dupa ce a pierdut numeroase procese intentate de soferi.

Dar asta nu inseamna ca dispare orice taxa. Ramane in vigoare timbrul de mediu, intrat in vigoare la 1 martie 2013. Daca recuperati acum taxa, in cazul in care vindeti masina, cumparatorul va fi obligat sa plateasca timbrul de mediu. Ce-i drept, in cele mai multe cazuri, timbrul de mediu este mai mic decat precedentele taxe in vigoare din 2007 pana in 2013.

Sursa: Hotnews.ro

2 comentarii

  1. Florian Stropan Răspunde

    Normele trebuiau publicate inca din 18.10.2015.Un guvern incapabil sa rezolve problemele cetatenilor.Ordonanta a fost publicata in 03.09.2015 in Monitorul Oficial.In ce tara traim?Reveniti cu picioarele pe pamant domnilr guvernanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.