Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Ultima zi pentru fumat. De mâine intră în vigoare Legea Antifumat

legea antifumatUltima zi în care românii mai au voie să fumeze în voie este astăzi. Începând de mâine este interzis fumatul în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv în cele din parc – , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările vor fi interzise în baruri, restaurante și cafenele. Cei care vor dori să își aprindă o țigară trebuie să iasă afară. În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma. Despre țigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun și la locurile de joacă pentru copii.

Potrivit noii legi, care va intra în vigoare mâine, nu se va mai putea fuma nici în stațiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spațiu public închis este format din minimum doi pereți și un acoperiș, indiferent de natura lor, fie că sunt construcții temporare sau permanente.

Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spații publice închise, și anume în aeroportul internațional, unde există posibilitatea amenajării de spații pentru fumători, precum și în celulele de maximă siguranță din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deținut.

Patronii de localuri sătmăreni spun că vor respecta legea și vor crea locuri de fumat afară, pe terase, acolo unde este cazul, sau vor pune la dispoziția fumătorilor două-trei scrumiere afară, la intrarea în local, acolo unde nu există terase. De asemenea, vor interzice fumatul chiar și în cazul petrecerilor private (botezuri, nunți). Ei spun că este bine că legea a intrat în vigoare în această perioadă, doarece sătmărenii vor avea posibilitatea să iasă afară, pe terase, la fumat, astfel că șocul nu va fi atât de puternic. Până la iarnă, când și patronii de localuri vor lua unele măsuri care vor veni în ajutorul lor, fumătorii se pot obișnui cu noile prevederi legale în ceea ce privește fumatul.

Noua lege introduce amenzi și pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menționat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.

Sancțiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 și 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activității în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenților economici cei care vor putea face în continuare controale și da amenzi sunt cei de la ANPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.