Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Erasmus+ în Satu Mare. Schimb de tineri: 9 țări, 43 de tineri, 1 scop

erasmus satu mare (3)Proiectul cu titlul „You/th facilitate!” finanțat de Uniunea Europeană, s-a desfășurat prin intermediul Asociației Culturale pentru Tinerii din Satu Mare (SZAFKE). Evenimentul organizat între 4-10 aprilie 2016 cu participarea tinerilor din nouă țări, câte cinci tineri din fiecare țară, a fost găzduit de municipiul Satu Mare.

Tinerii au lucrat timp de o săptămână cu doi facilitatori, ca să afle cum pot deveni și ei  lideri, care în postura de facilitator pot ajuta la soluționarea unor situații mai delicate sau pot ei înșiși descoperi metoda prin care pot ajuta tinerii să traverseze unele procese care îi vizează, fără ca ei să intervină.  Tinerii din Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Croația, Ungaria, Bulgaria, Spania și România, formând diverse grupe, au făcut cunoștință cu acest domeniu și totodată cu posibilitățile oferite de programul Erasmus+, unde ei au participat la un schimb de tineri, și au posibilitatea să participe la cursuri de formare, respectiv prin înscrierea lor la Serviciul European de Voluntariat au posibilitatea să dobândească experiență în străinătate, timp de mai multe luni, în domeniile de care sunt interesați. Limba folosită în cadrul grupurilor internaționale a fost limba engleză, astfel se poate afirma că în cadrul programelor există posibilitatea dezvoltării competențelor lingvistice.

erasmus satu mare (5)

Experiențele dobândite în cadrul programului sunt încadrate de către participanți în opt grupe de competență stabilite, ei înșiși constatând cine și în ce măsură a evoluat. Aceste trasee de evoluție sunt sintetizate în așa-numitul certificat Youthpass, care este înmânat fiecărui participant. În străinătate acest certificat echivalează cu certificarea faptului că, respectivul solicitant de loc de muncă sau voluntar este devotat unui anume domeniu, acesta oferindu-i un avantaj față de candidații care nu dispun de un astfel de certificat”, a relatat despre avantajele certificatului Őri-Pákay Franciska, vicepreședintele SZAFKE și totodată coordonatorul proiectului.

Organizațiile non-guvernamentale – printre altele – au posibilitatea ca anual, de trei ori, să concureze pentru finanțarea proiectelor de acest gen. Însă pentru tineri este deschisă întreaga lume, deoarece prin schimburile de tineri și prin intermediul cursurilor de formare pot ajunge în țări, unde încă nu au fost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.