Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Fiscul restituie eșalonat taxa de poluare pentru mașini. Care este procedura

taxa autoDirecţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Satu Mare, a anunţat procedura de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul pentru aprobarea procedurii de restituire a sumelor prevăzute în ordonanța de urgenţă a guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive. 

Persoana juridică sau fizică ce a achitat una dintre cele trei taxe poate solicita restituirea actualizată cu indicele preţurilor de consum şi a dobânzilor calculate până la data plăţii integrale prin depunerea la fiscul arondat a unei cereri tip.  Ea trebuie să cuprindă contul bancar în care urmează să fie restituită suma. 

Cererea trebuie să fie depusă în maxim cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire. La cerere se anexează actul de identitate şi documentul ce atestă plata taxei (dacă lipseşte se verifică pe baza unei cereri), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatul de înmatriculare, cu prezentarea lor în original. 

Termenul de soluţionare a cererilor este de 45 de zile de la data înregistrării şi se poate prelungi la solicitarea de către organul fiscal a informaţiilor suplimentare.  Cererea se respinge în cazul în care contribuabilul nu deţine documentul de plată a taxei iar aceasta nu poate fi identificată, dacă nu anexează documentele prevăzute ori nu transmite informaţiile şi documentele solicitate de organul fiscal în 60 de zile de la solicitare sau dacă nu indică în cerere contul bancar.

Graficul tranşelor anuale aprobate va cuprinde perioada de restituire pentru fiecare tranşă şi cuantumul acestora. Sumele se restituie pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20%.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.