Ultima actualizare: azi, 09:16

Locale

Numărul șomerilor indemnizați a scăzut cu 30% în Sătmar. Unii chiar nu vor să muncească

Bursa satu mare3Numărul șomerilor indemnizați a scăzut drastic de la o lună la alta din cauza faptului că, pur și simplu, sunt unii sătmăreni care nu vor să muncească. Aceștia încearcă tot felul de tertirpuri.

Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare, rata șomajului în județ a înregistrat o ușoară scădere, de la 3,97%, la finele lunii februarie, la 3,91%, la finele lunii martie.

Ceea ce este, însă, mai important, a scăzut cu aproape 30% numărul șomerilor idemnizați. Astfel, dacă la finele lunii februarie în județ erau înregistrați 1.014 șomeri indemnizați, la finele lunii martie numărul acestora a scăzut la 732.

”Agenția implementează măsurile active de ocupare a forței de muncă tocmai pentru a-i determina pe șomeri să-și găsească un loc de muncă. Potrivit legii, dacă un șomer renunță în scris la un loc de muncă, atunci, automat, pierde și idemnizația de șo,er”,a precizat directorul AJOFM Satu mare, Simona Derșidan.

Chiar și la ultima bursă a locurilor de muncă organizată săptămâna trecută la Satu Mare, mulți dintre cei ce s-au prezentat la eveniment nu își căutau cu adevărat un loc de muncă ci umblau după ștampile din partea agenților economici prin care să dovedească că au fost interesați de muncă. 

Numărul total de șomeri  înregistrați la agenție este de 6.110 persoane, din care femei 2.469. Șomeri în plată sunt în număr de 732, din care 664 sunt șomeri în evidență și plata indemnizației de șomaj 75%, iar 68 sunt șomeri în evidență și plata indemnizației de șomaj 50%.

Ca nivel de instruire cei 6.110 cu nivel de instruire primar, gimnazial, profesional sunt 5.561 șomeri, cu studii medii, liceal și post-liceal – 425 șomeri,iar cu studii superioare – 124 șomeri.

Rata șomajului s-a calculat la o populație activă de 156.200 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.