Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Sătmăreanul Costi Anderco Jr, un chitarist talentat. ”Caut să transmit sentimentul, trăirea, cât mai bine”

costi anderco jrSătmăreanul Costi Anderco Jr, este un talentat chitarist, câştigător la 20 de ani a  trei premii muzicale. Din 2013, membru al formației Ash Band, a fost câștigătorul a diverse premii în edițiile Festivalului Muzicii de Stradă din Satu Mare și Cluj Napoca.

Interesul lui Costi Jr pentru  muzică a început la vîrsta de 7 ani. O chitară mai veche a tatălui său, pe care acesta nu o folosea, i-a servit pe post de jucărie dar şi instrument de testare, de descoperire a sunetelor şi a notelor muzicale.

După o perioadă de tatonări muzicale și de participări sporadice ca membru al unui duet la diverse evenimente organizate la biserică, pentru Costi Jr a devenit evident că cea mai bună idee ar fi să urmeze cursurile Şcolii Populare de Artă.  Aici a avut ocazia să-l aibă ca profesor pe Laszlo Szallai „de la care a învăţat multe” după cum a afirmat Costi. Deşi  orele erau în principal axate pe chitară clasică, Costi a simţit că asta nu e lumea lui, sentimentele lui putând fi exprimate cel mai bine printr-un alt gen de muzică şi anume bluesul sau blues-rock.

Am studiat mult chitară clasică, îmi place, dar eu simt că sentimentele mele nu aparţin acelui univers. Sunt mai simplu, poate puţin de modă veche. Bluesul, blues-rockul e lumea mea. Ascult și mă inspiră atât bluesul clasic prin muzica reprezentanţilor săi BB King, Eric Clapton dar şi cei de factură mai nouă precum Steve Ray Vaughn, Mark Knoffler. Nu ştiu cât de mult excelez la tehnică ca şi chitarist, dar ceea ce caut prin interpretarea mea este să transmit sentimentul, trăirea, cât mai bine”, a spus Costi Jr.

Tânărul chitarist a moștenit talentul de la tatăl său, Costi Anderco senior, un obişnuit al  scenei muzicale sătmărene. În timp ce talăl lui a fost plecat mai mulţi ani la lucru în Spania, juniorul Costi devenea un chitarist matur. La întoarcerea acasă, tatăl Costi senior s-a decis să înființeze o formație împreună cu fiul său. Celor doi Costi li s-a alăturat Zoltan Szilagyi la chitară bass şi Roland Herczeg la baterie, iar primul concert al nou înfiinţatei formaţii a avut loc pe 23 august 2013 când au cântat la Satu Mare, în deschiderea concertului formaţiei Dots. La acel moment, noua lor trupă încă nici nu avea un nume, denumirea Ash Band fiind adoptată abia înainte de al treilea lor concert.

costi anderco jr2

La început mi s-a părut destul de ciudat să cânt la 17 ani împreună cu colegi de formaţie având vârste în jur de 40 de ani. Deviza mea în raport cu colegii este că dacă ofer respect primesc respect, trebuie să fim prieteni. Visul comun şi plăcerea muzicii face orice  diferenţă să dispară dintre noi”, a spus Costi Jr.

Cele mai reuşite  momente ale lui Costi Jr împreună cu formaţia Ash Band sunt participările la diverse evenimente sau festivaluri.  La Festivalul Muzicii de Stradă din Satu Mare doi ani la rând, Costi şi trupa au câştigat premiul special al juriului, precum și  participarea la Festivalul Muzicii de Stradă de la Veszprem din Ungaria. Munca în echipă, talentul şi pasiunea pură pentru blues al trupei Ash Band au culminat prin câştigarea Festivalului Muzicii de Stradă din Cluj, ediţia din 2015. Anul 2015 a adus trupei șansa de a înregistra primele piese proprii, dintre care se remarcă piesa Biterman, care de un de zile se difuzează la pe postul City Radio.

costi anderco jr3

În general nu îmi fac planuri privind cariera muzicală, ci las lucrurile să se întâmple de la sine” a spus Costi Jr. Fiecare tânăr artist are un idol sau un mentor.  Dintre chitariştii pe care îi respectă şi pe care pe a avut şi ocazia să îi asculte live şi-l aminteşte pe Jimmy El Laco de la Nightlosers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.