Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

Suranyi Botond, un muzician sătmărean de anvergură naţională

suranyi botond4Talentatul Suranyi Botond este un pianist și solist vocal sătmărean, care are la activ numeroase participări la competiţii de nivel naţional și internațional pe care le-a câştigat sau a ajuns în etapele superioare ale acestora. El este cunoscut sătmărenilor din concursurile televizate X Factor și Vocea României, dar recunoașterea totală a talentului lui a fost în anul 2012 când a câștigat concursul  Mediabefuto de la Târgu Mureş.

Sătmăreanul Suranyi Botond şi-a început periplul în lumea muzicii pe malul mării, la Eforie, când pe la vârsta de cinci ani a ascultat admirativ pentru prima dată un pianist live.

Primul pas hotărât în lumea muzicii l-a făcut în adolescență,  aprofundându-și cunoștințele de pian la Liceul de Artă din Satu Mare. Următorul moment al ascensiunii sale muzicale  a coincis cu anii studiilor superioare de Muzicologie Modernă şi Pedagogia Artei Dirijorale la Universitatea de la Oradea. 

suranyi botond2Dacă până în acel moment traseul artistic al lui Botond era unul nediferenţiat de al oricărui alt student la muzică, schimbarea de optică din partea lui s-a realizat spontan. La una din orele de pian jazz de la facultate, Botond s-a dus nepregătit. Profesorul binevoitor ca să poată să-l puncteze, i-a spus să improvizeze pur şi simplu orice îi vine pe moment atât la pian cât și la voce. Improvizaţia a fost atât de reuşită încât amândoi au fost plăcut surprinşi de prestaţia lui spontană. Din acea clipă Botond a început să aibă încredere în perspectivele lui de pianist și solist vocal, a început să viseze ”la mai mare”, cum s-ar spune.

Pentru ca de la idee la faptă calea să fie scurtă, după terminarea studiilor muzicale, Suranyi Botond s-a înscris la diverse competiţii de gen. Concursul Mediabefuto, competiție care adună la startul său participanţi în general de limbă maghiară din România,  cu etape la Satu Mare, Oradea şi Târgu Mureş a însemnat primul triumf total al lui Botond, fiind desemnat câştigător al marelui premiu.

Tot în același an, Botond s-a înscris și la Vocea României, având rezultate notabile în competiție.  La concursul X Factor, după câteva etape de parcurs în competiţie ca şi solist vocal, Boti a fost eliminat dar a mai primit o şansă să rămână în concurs în cadrul unui grup vocal. Cu grupul Nord X, Botond a ajuns în elita primilor 15 soliști vocali. Participarea la aceste concursuri i-a adus o oarecare notorietate, iar numărul invitaţiilor să cânte au crescut. A fost invitat sâ cânte cu trupe din Baia Mare, Oradea şi Debrecen, asta bineînţeles după ce a fost văzut  în postările X Factor de  pe youtube şi facebook. Botond a primit la un moment dat un contract mai substanţial din partea organizatorilor dar lucrurile nu au mers aşa cum Boti se aştepta.

„După participarea la show-urile televizate mi-am dat seama că apariţia publică la televiziune aduce un oarecare plus imediat, din toate punctele de vedere:  financiar, notorietate, imagine etc. Dar nu e suficient pentru a-ți lansa o carieră bine închegată. Atmosfera la aceste competiţii e frumoasă, e de familie. Între timp am renunţat la ideea unei cariere solo. Mi-am mutat atenţia spre munca în echipă. Am început să îmi caut o formaţie, în care să fie vorba de noi toţi şi nu de mine, în principal. Am nevoie de lucruri de substanţă”, a relatat Suranyi Botond.

suranyi botond3

Revenit în Satu Mare după o vreme mai îndelungată de peripeţii artistice prin ţară, Botond a găsit pe plan local un mediu muzical uşor neprogresist. Boti și-a dorit demult să aibă o trupă locală, cu membrii căreia să rezoneze, dar deznodământul fericit în acest sens s-a tot lăsat aşteptat. Asta până la începutul acestui an când s-a întâlnit cu trupa sătmăreană Dots şi au pus recent la cale un proiect comun numit Lost Surprise. În această formație Botond este solist vocal și chitarist.

lost surprise

Din punct de vedere muzical toate energiile mele se îndreaptă acum spre trupa Lost Surprise. Cântăm unele piese de-ale mele, de-ale băieţilor din trupă, deci piese originale într-un stil unitar ce combină rock-ul, rap-ul şi muzica pop pe alocuri. Deja lucrăm la înregistrarea unui album şi avem mari speranţe în reuşita trupei, pentru că facem  lucrurile cu pasiune, talent şi bine gândite”, a spus Botond.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.