Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Victimele accidentelor de circulație plătesc spitalizarea. Își pot recupera banii de la vinovați

conferinta-presa-spitalul-judetean-satu-mare2În cazul în care necesită internare, victimele accidentelor de circulație sunt obligate să plătească spitalizarea urmând ca apoi să aibă posibilitatea de a-și recupera banii de la cel ce s-a făcut vinovat de producerea evenimentului rutier.

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, Marcela Papici, a afirmat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că, potrivit normelor metodologice elaborate încă în 2006, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate decontează cheltuielile spitalului cu victimele accidentelor de circulație internați, însă unitatea trebuie să restituie acești bani trimestrial. În aceste condiții, spitalul recuperează banii de la cei internați, adică de la victime, urmând ca apoi, aceștia, să și-i recupereze la rândul lor de la cei ce se fac vinovați de producerea accidentului.

Conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare a întocmit un model de formular pe care îl prezintă, la externare, fiecărui pacient tratat în urma unor accidente rutiere, dar și victimelor agresiunilor fizice sau a celor cu tentative de suicid.

În aceste situații, spitalul se constituie parte civilă în procesele intentate vinovaţilor de accidente sau agresiuni, dar procesele durează mult, iar sumele se recuperează greu şi cu foarte mare întârziere.

Numai în intervalul  ianuarie-martie, au fost internate 20 de victime ale accidentelor de circulație, cu care s-au cheltuit peste 151.000 de lei, din care au fost recuperați doar 9.687 de lei. De asemenea, în perioada iunie – decembrie a anului trecut, au fost internate 106 victime ale unor accidente de circulație, cu care s-au cheltuit peste 612.000 lei din care, până în prezent, au fost recuperați doar circa 10%. Peste 300 de procese pe această speță sunt pe rol în prezent. 

11 comentarii

  1. Razvan Răspunde

    Mai cucoana instalata la spital pe linie politica, nici achizitia de materiale sanitare nu este decontata de CJAS si nici nu e suportata din bugetul grosolan in care bagi ghearele? Ia vezi cum stati cu stocul de sonde vezicale si vacutainere, femeile care sunt pe punctul de a perpetua specia din care faci si tu inutil parte sunt trimise la farmacie sa cumpere sonde si vacutainere. Ma numar printre acei apartinatori care a fost nevoit sa alerge la farmacie ca sa cumpere aceste ustensile. Stai dracului departe de conferinte si tine-ti fleanca inchisa ca numa’ gozuri scuipi cand iesi la poze in fata presei. Mai bine te-ai ocupa de rezolvarea operativa si pe lunga durata a deficientelor cu care se confrunta unitatea spitaliceasca. Iar daca nu esti in stare sa faci asta atunci mars dracului inapoi la meseria de educator de cresa.

  2. gabriela Răspunde

    nu inteleg pentru ce ar trebui sa platim, pentru patul de spital?? ca altceva nu primesti. toate trebuie sa le cumperi pe banii tai sau orice investigatie trebuie platita indiferent daca este o urgenta sau nu deoarece nu sunt fonduri!!!RUSINE!!!

  3. Papi Cici Răspunde

    Ok,deci pentru cei care au un venit cat de cat,si nu platesc, sunt executati silit insa pentru ti-ganii care solicita ambulanta chiar si pentru o zgaraietura cine dreaq plateste??Nu va e rusine sa va bateti joc de oameni?Cum adica “sa plateasca victimele accidentului apoi sa-si recupereze banii prin instanta de la vinovati”??Sa-i recuperati voi ,trogloditilor care pretindeti pe zi ce trece tot mai mari salarii de la amaratii care muncesc pentru 1000 de lei pe luna !!Cucoano,du-te acolo de unde ai venit:pe centura !!Si fa-o impreuna cu prietenii tai cei doi(infractori)care se vor din nou cu nustiu ce functii in Satu Mare !!Ne-am saturat de-“alde” voi,de govorache si de toti infractorii care ati capusat satmarul de am ajuns de rasul ardealului!!

  4. Fara Cap Răspunde

    Ce moaca de maimuta ai Papici. Si daca nu are ala chef sa semneze la externare ce faci? Faci crize ca o maimuta U U U U U U U U.

  5. Viorel Răspunde

    mai maimutzoaie, de ce nu vorbesti si despre datoriile pe care le are de recuperat banca BRD de la ala cu care traiesti ? Tzepari ordinari ce sunteti.

  6. mama Răspunde

    Celor care comentați in necunoștință de cauza vă doresc un accident auto (cum l-am avut eu,nu din vina mea)si apoi să umblați (cum am umblat eu,cu un picior și o mână mai scurte) dupa banii cheltuiți, căci numai banii mai puteam recupera, sănătatea nu, sănătate care v-o doresc și vouă (vorba aia ,,să moară și capra vecinului,,)

    • Razvan Răspunde

      Atunci reciteste comentariile cu ambii ochi, toate comentariile de mai sus au fost in favoarea celor care ajung pe patul de spital si impotriva actiunilor spitalului de recuperare a banilor. Fii mai atenta inainte sa mai postezi gozuri.

  7. Alex Răspunde

    Cand ajungi la spital trebuie sa duci cu tine de acasa pansamente, medicamente etc. Bine ca in fiecare luna se retin o gramada de bani din salariu pentru asigurarea de sanatate de care beneficiaza toti tiganii care trebuie dusi in spate de societate. Ei nu trebuie sa lucreze nicaieri. Sunt niste salbatici care te agreseaza pe strada. Nimeni nu face nimic. Ba chiar sunt incurajati sa traiasca asa pentru ca guvernul le plateste pensie sociala.

  8. Menajera "lui Papici" Răspunde

    Papici, gata-i pita ta!
    Trebuie sa mergi la munca ,dupa alegeri.Nu la intis mana catre Stef si CJ.De fapt mergeti impreuna, nu?
    Asta este !

  9. Dab Răspunde

    Să plătească cei vinovați, de ce să plătească cei nevinovați?. Nu mi se pare corect dragă Papici, slab manager.

  10. Cristian Răspunde

    Pai daca e asa pentru ce se mai plateste asigurarea medicala? Sa fie doar bani la buget ca sa se poate fura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.