Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Alertă maximă în județ. O boală fatală pentru porci, la granița Sătmarului

pesta porcinaPesta porcină africană bate la porțile județului și din acest motiv Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a luat decizia de a închide toate târgurile, aglomerările de animale precum și a expozițiilor de animale pentru specia suine. Reprezentanții DSVSA spun că au luat această decizie din cauza gradului ridicat de risc pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru județul Satu Mare. Măsura va fi menținută până la eliminarea tuturor riscurilor de îmbolnăvire a porcilor cu această boală.

De asemenea, DSVSA distribuie animale informative despre această boală tuturor crescătorilor de animale cărora le solicită creșterea nivelului de biosecuritate în ferme.

Toți medicii veterinari concesionari și cu liberă practică sunt în alertă maximă și au obligația de a raporta la DSVSA toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate a porcilor aflați în evidența lor. Au fost anunțați responsabilii fondurilor de vânătoare și ai asociațiilor de vânătoare să raporteze instituției orice caz de mortalitate la porcii mistreți.

Totodată, au fost anunțate toate primăriile din județ cărora li s-a solicitat să-și verifice și actualizeze Unitățile Locale de Sprijin pentru a putea face oricând unei eventuale intervenții.

Peste porcină africană este un virus care poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultățile de eradicare a bolii  și prin restricțiile impuse comerțului. Virusul a fost descoperit pe teritoriul Ucrainei, foarte aproape de județul Satu Mare. 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.