Ultima actualizare: azi, 21:48

Interviu

Cel mai tânăr regizor din Satu Mare, Radu Sabou. La doar 16 ani, pregăteşte al doilea film documentar

radu sabou 2Tânărul sătmărean Radu Sabou, câștigător al „Youth Cinefest”, Festival internațional de film pentru copii, este un elev ”devorator de artă”, după cum el însuși se descrie. Reacţiile oamenilor după realizarea filmului m-au făcut să devin activ şi motivat”, a mărturisit Radu Sabou, și astfel, acum pregătește un nou documentar despre comunitatea rock din Satu Mare.

Radu Sabou este probabil cel mai tânăr regizor din nord-vestul României, pasiune cu care nu se află doar în sfera tatonărilor ci deja e una de succes la vârsta de doar 16 ani. Succesul lui până în momentul de faţă se datorează câştigării Festivalului Internaţional de Film pentru liceeni „Cinefest”, care s-a desfășurat la Piteşti, în anul 2015. Povestea tânărului regizor este plină de farmec dacă privim lucrurile prin prisma vârstei dar mai ales prin prisma faptului că la prima sa participare la un festival cu unicul său film, a reuşit şi a devenit victorios.

Povestea lui Radu nu are un preambul, totul întâmplându-se rapid şi eficient. La vremea respectivă el era membru al cenaclului Alfazet de la Centrul de Creaţie, cenaclu pe care îl frecventează tinerii iubitori şi scriitori de poezie. Fiind „un devorator de artă” după cum el însuşi se descrie, în cadrul cenaclului a apărut o oportunitate interesantă, Festivalul Internațional de film pentru copii ”Youth Cinefest” de la Piteşti care selecta filme regizate de liceeni, din orice ţară a lumii.

radu sabou 3Astfel, Radu Sabou s-a gândit să experimenteze regia unui film. Pentru proiectul lui a avut mai multe poveşti din care să aleagă, dar în final s-a oprit asupra poveştii unui băiat de etnie romă adoptat de o familie de moţi din Ianculești. Familia adoptivă avea deja mai mulţi copii, condiţiile de viaţă nu erau nici precare dar nici dintre cele mai bune. Băiatul din film se dovedeşte a fi foarte matur pentru vârsta sa de 11 ani, ajunge să fie un elev eminent şi în plus un foarte bun recitator de poezii, participând şi la concursul Recitatio din Satu Mare.

Filmul a fost intitulat „Casa unde începe drumul”, cu o durată de aproximativ 9 minute. Materialul a fost transmis către juriul festivalului prin email, Radu fiind convins că povestea lui nu are șanse să câștige. Surpriza a venit peste câteva zile, când juriul a anunțat că filmul „Casa unde începe drumul” a luat premiul I al festivalului.

După câştigarea festivalului au urmat două săptămâni de faimă. Toată presa din Satu Mare a scris despre mine şi despre film. Ce am înţeles eu din toată întorsătura neaşteptată e că dacă îţi place ceea ce faci, dacă depui efort sincer, rezultatele, răsplata apar cu siguranţă”, a povestit tânărul Radu Sabou.

Acum Radu a început să lucreze la un film documentar despre comunitatea rock sătmăreană. Legătura lui Radu cu această comunitate este directă, chiar şi el fiind un rocker, cântând la chitară şi dorind să se afirme şi pe această cale.

Documentarul rock va prezenta comunitatea într-o altă lumină decât așa cum este ea percepută. Filmul va milita pentru salvarea ultimului local din oraş unde se ţin periodic concerte rock şi doreşte să includă şi secvenţe cu formaţiile rock cunoscute care concertează prin Satu Mare.

radu sabou4

Radu Sabou, la doar 16 ani, se defineşte prin implicare, militantism şi dorinţa de-a face lucruri noi, sensibile, interesante, după cum se observă din toate iniţiativele sale. Ipostaza de voluntar la Youth Bank în cadrul Asociaţiei Samstudia vine doar să întărească în plus, convingerea că va fi un tânăr care va reuși în viață.

Efortul de a fi implicat în atât de multe activități extrașcolare merită, chiar dacă la final cu tot ceea ce rămân sunt întâmplările pe care le povestesc bunicii mele”, a încheiat Radu Sabou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.